07:36 10.02.2019

Медведчук: я не закликаю до сепаратизму, а пропоную автономний статус Донбасу за прикладом закріпленого в Конституції статусу Криму

2 хв читати
Медведчук: я не закликаю до сепаратизму, а пропоную автономний статус Донбасу за прикладом закріпленого в Конституції статусу Криму

Голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук зазначає, що пропонує прописати в Конституції України автономний регіон "Донбас" за прикладом закріпленої в Основному законі автономії Криму.

"У цьому немає ні закликів до сепаратизму, ні закликів до зміни державного і конституційного ладу. Наша Конституція є конституцією унітарної держави. Я особисто прихильник федеративного устрою, завжди ним був і залишуся, бо вважаю, що федеративний устрій - це єдині ліки від розпаду нашої країни. Але зараз не про це, хоча цього можна досягти тільки шляхом змін до Конституції, і це не сепаратизм. Конституція України передбачає автономність одного з регіонів - Криму. І статус автономії в Конституції унітарної держави виписаний. Нічого нового я не пропоную", - сказав він у програмі "Мага" на телеканалі "112 Україна" в суботу ввечері.

На думку В.Медведчука, в Конституцію України потрібно внести зміни про "особливий статус (Донбасу - ІФ), який прописаний в Мінських угодах і затверджений резолюцією Ради безпеки ООН", перетворивши "Мінські угоди і декларацію глав держав" нормандської четвірки "в міжнародно правовий документ".

Він вважає, що саме на базі цього можна буде домовлятися про "те, щоб" повернути Донбас в Україну, і Україну на Донбас, щоб повернути людей". В.Медведчук підкреслив, що саме "повернення людей, а не територій"ставить для себе пріоритетом його політична сила.

Як повідомлялося, 5 лютого Генеральна прокуратура України за зверненням народного депутата Андрія Тетерука (фракція "Народний фронт") внесла в ЄРДР відомості про вчинення В. Медведчуком кримінальних злочинів - посягання на територіальну цілісність України і державної зради.

Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган зазначила, що В.Медведчук зробив гучну заяву на партійному з'їзді 29 січня, заявивши про необхідність утворення так званого "автономного регіону Донбас" з утворенням власного парламенту і уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України. Він вважає, що такі домовленості про статус Донбасу можна досягти в чотирикутнику "Київ-Донецьк-Луганськ-Москва".

6 лютого генпрокурор України Юрій Луценко зазначив, що процесуальні рішення у справі, відкритій у зв'язку з висловлюваннями В.Медведчука, будуть прийняті після проведення лінгвістичної експертизи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА