13:54 01.03.2018

Адвокат пропонує Генпрокуратурі закрити справу "про гроші Курченка" щодо Саакашвілі

3 хв читати

Адвокат Міхеїла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький звернувся до Генеральної прокуратури України з клопотанням про закриття справи "про гроші Курченка" щодо екс-президента Грузії.

На його думку, реадмісія М.Саакашвілі державними органами України до Польщу свідчить про фактичну відмову держави звинувачувати його в скоєнні цього кримінального правопорушення.

Адвокат зазначив, що, згідно з українським законодавством, іноземцям та особам без громадянства, яким вручено повідомлення про підозру, забороняється виїжджати за межі України.

"Такими діями (реадмісією Саакашвілі в Польщу - ІФ) держава фактично підтвердило відсутність складу злочину в його діях, і тому кримінальне провадження щодо М.Саакашвілі підлягає закриттю", - наголосив Р.Чорнолуцький.

Адвокат також звернув увагу, що, починаючи з дня видворення М.Саакашвілі, яке його захист вважає незаконним, правоохоронні органи України не проводили жодної слідчої дії щодо нього.

Крім того, Р.Чорнолуцький звернувся до Генпрокуратури з вимогою про повернення особистих речей М.Саакашвілі, які були вилученні під час його затримання. Якщо ж підтвердиться озвучена прокуратурою в суді по запобіжний захід для М.Саакашвілі інформація про втрату його речей, захист вимагає компенсувати вартість втрачених речей екс-президента Грузії.

Адвокат зазначив, що вилучене 5 грудня під час обшуку у М.Саакашвілі майно не було заарештовано на наступний день 6 грудня, що передбачено законом, і має бути негайно повернуте.

Серед списку речей М.Саакашвілі, які вимагає повернути адвокат, його паспорт громадянина України, посвідчення голови обласної державної адміністрації, посвідчення радника президента, три мобільні телефони, ноутбук тощо.

Як повідомлялося, 5 грудня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав через координатора київського обласного осередку "Руху нових сил" С.Дангадзе від бізнесмена-втікача Сергія Купченка, який переховується у РФ, $500 тис. на свою діяльність в Україні.

М.Саакашвілі підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.15, ч.3 ст.28, ч.2 ст.256, ч.4 ст.110 Кримінального кодексу України: замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності.

При цьому М.Саакашвілі, його соратники і адвокати називають цю справу сфабрикованою, а затримання С.Дангадзе незаконним. М.Саакашвілі стверджує, що взагалі не знайомий з С.Курченком, а аудіозаписи своїх розмов із бізнесменом-втікачем, як і їхню експертизу, називає фальсифікацією і підтасовуванням.

12 лютого М.Саакашвілі затримали у ресторані "Сулугуні" в центрі Києва неподалік від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого йоо доправили до аеропорту "Бориспіль" і відправили на літаку до Польщі. Органи влади пояснили, що це було зроблено в рамках процедури реадмісії, оскільки М.Саакашвілі, як особа без громадянства, незаконно перебувала на території України, до якої в'їхав у вересні 2017 року через Польщу. Це супроводжувалося протистоянням його соратників із прикордонниками і правоохоронцями на кордоні.

Його адвокати вважають цю процедуру незаконною та оскаржують її як в українських правоохоронних та судових інстанціях, так і в ЄСПЛ.

Сам М.Саакашвілі заявляв про те, що вимагає судити його в Україні за цією справою, в якій влада обвинувачує його в підготовці державного перевороту, а він вважає її сфабрикованою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА