21:21 16.02.2018

Геращенко спростувала інформацію про наміри Києва обміняти політв'язнів Сенцова і Сущенка на кримських дезертирів Баранова та Одинцова

3 хв читати
Геращенко спростувала інформацію про наміри Києва обміняти політв'язнів Сенцова і Сущенка на кримських дезертирів Баранова та Одинцова

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що інформація про наміри обміняти засуджених в Росії громадян України Романа Сущенка та Олега Сенцова на колишніх українських військовослужбовців Олександра Баранова та Максима Одинцова не відповідає дійсності.

"Заяви, що стосуються громадян О. (Одинцова - ІФ) і Б. (Баранова - ІФ), а також наших режисера і журналіста, за свободу яких точиться боротьба, на жаль, не відповідають дійсності. Я змушена спростовувати чужі заяви, щоб зупинити процес безвідповідальних коментарів в ефірах. Зупинити те, що зараз може зашкодити переговорам і процесу звільнення хлопців", - написала вона на сторінці в Фейсбуці в п'ятницю.

Таким чином І.Геращенко відреагувала на заяви, що з'явилися, про можливість такого обміну.

"Подібні заяви, на жаль, відірвані від реальних складних переговорів і глибоко негативно впливають на процес", - констатує політик.

Вона також підкреслила, що президент України Петро Порошенко, коментуючи питання звільнення заручників і переговори з цього приводу, зазначив, що поки не час називати прізвища і дати, щоб не нашкодити процесу. Крім того, уникають оприлюднити прізвища і дати "всі ті, хто дійсно причетний до процесу переговорів і володіє деталями".

"Ми працюємо, щоб були хороші новини і як можна швидше. Але названі деякими експертами прізвища та деталі - дуже далека від істини історія, що по суті є дезінформацією, яка в першу чергу б'є по сім'ях", - підсумувала Геращенко.

Раніше в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомили, що засуджених в Росії громадян України Романа Сущенко та Олега Сенцова можуть обміняти на колишніх українських військовослужбовців Олександра Баранова та Максима Одинцова, які служили в російській армії і засуджені українським судом за державну зраду і дезертирство. "Україна готується до обміну політв'язнів Сенцова і Сущенка на кримських дезертирів Баранова і Одинцова, яких в Україні засудили до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно", - повідомили в офісі омбудсмена телеканалу "Прямий".

Як повідомлялося, 20 листопада 2016 року співробітники СБУ затримали цих дезертирів на адміністративному кордоні з Кримом біля пункту пропуску "Чонгар" (Херсонська обл.). Суд прийняв рішення про їх арешт на 2 місяці з альтернативою внесення застави. Згодом можливість застави суд скасував. Суд відмовився об'єднати в одне провадження справи М.Одинцова і затриманого разом з ним О.Баранова.

13 лютого 2018 року стало відомо, що О.Баранов і М.Одинцов засуджені за державну зраду і дезертирство до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно. Захист готує оскарження вироків.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив режисера О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. Український режисер був визнаний винним у створенні на території півострова терористичного співтовариства. Верховний суд РФ пізніше визнав законним винесений вирок. О.Сенцов відбуває покарання в колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (ЯНАО), більш відомої як "Білий ведмідь".

Про затримання українського журналіста Р.Сущенка при нібито "проведенні шпигунської акції" в Москві ФСБ повідомила 3 ​​жовтня 2016 року. Р.Сущенко пред'явлено звинувачення в шпигунстві (ст. 276 КК РФ), свою вину він заперечує. Лефортовський суд Москви продовжив арешт Р.Сущенко до 30 березня 2018 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА