13:29 19.10.2017

ВР прийняла за основу президентський законопроект про доступність медобслуговування в сільській місцевості

2 хв читати
ВР прийняла за основу президентський законопроект про доступність медобслуговування в сільській місцевості

Верховна Рада України прийняла в першому читанні внесений президентом України законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний проект закону (№7117) проголосували 258 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Згідно з документом, залучення кваліфікованого медичного персоналу як пріоритетний напрямок реформування системи охорони здоров'я передбачає забезпечення медиків службовим житлом і транспортом, а також створення можливостей для отримання освіти та підвищення кваліфікації.

Законопроект пропонує визначити, що пріоритетом також є розвиток телекомунікаційної інфраструктури, включаючи забезпечення сільських медзакладів широкосмуговим доступом до Інтернету і програмним забезпеченням для функціонування електронної системи охорони здоров'я та впровадження телемедицини, раніше анонсованої президентом.

Відповідно до тексту проекту закону телемедицина визначається як комплекс дій, технологій і заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв'язку для обміну інформацією в електронній формі. Це передбачає консультаційні, діагностичні послуги, а також лікування з використанням засобів дистанційного зв'язку, зокрема електронні повідомлення і відеоконференції.

Надання послуг телемедицини забезпечується ідентифікацією авторства електронних повідомлень і документів, а також конфіденційністю і цілісністю медичної інформації.

Законопроект передбачає телемедичні консиліуми, а також телеметрію, під час якої спеціалізовані датчики фіксують біометричні показники пацієнта, які згодом оцінюються спеціальними програмно-апаратними засобами.

Надання телемедичних послуг здійснюється з дотриманням стандартів медичної допомоги (медичних стандартів), клінічних протоколів, табелів матеріально-технічного оснащення.

Ці послуги надаються пацієнту тільки в разі його згоди, отримання якої передбачає інформування про завдання, методи, очікувані результати та можливі ризики, пов'язані зі збором, створенням, передачею, обміном медичною інформацією і документами, які використовуються під час телемедицини. При цьому згода на отримання пацієнтом відповідних послуг має бути задокументована й доведена до всіх учасників процесу.

Порядок надання згоди визначається Міністерством охорони здоров'я України.

Надання послуг телемедицини а також обмін медичною інформацією здійснюється за допомогою порталів телемедицини, які відповідають необхідному захисту інформації, забезпечують упорядкування, систематизацію, автономізацію процесу надання медичної допомоги. Вимоги до порталу телемедицини, а також порядок його функціонування визначаються Кабінетом міністрів.

Крім того, законопроект передбачає розвиток транспортної інфраструктури, зокрема створення умов для застосування автомобільних, авіаційних, водних транспортних засобів, в тому числі, обладнаних реанімаційної технікою.

Як повідомлялося, зміни до бюджету України 2017 року передбачають 4 млрд грн для заходів, спрямованих на розвиток медицини в сільській місцевості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА