12:47 10.11.2015

ВР ухвалила закон про уточнення підслідності органів досудового розслідування з "безвізового пакета"

2 хв читати
ВР ухвалила закон про уточнення підслідності органів досудового розслідування з "безвізового пакета"

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, що стосується виконання рекомендацій ЄС щодо уточнення підслідності органів досудового розслідування.

На підтримку відповідного законопроекту №2542а у другому читанні на засіданні у вівторок проголосувало 325 народних депутатів.

Закон входить до т. з. "безвізового пакета" – перелік законів, ухваленн яких необхідно для введення безвізового режиму між Україною та ЄС.

Закон спрямований на виконання рекомендацій ЄС, їх запобігання кримінальній злочинності та боротьби з нею щодо чіткого розмежування підслідності кримінальних правопорушень між органами досудового розслідування і обмеження повноважень Служби безпеки України досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень у сфері національної безпеки і оборони та пов'язаних із тероризмом.

Закон передбачає, що слідчі органів Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, відповідно до ч. 1 ст. 9 закону про держслужбу, держслужбовцями 1-3 категорії, суддями та працівниками правоохоронних органів. Виняток - випадки, коли досудове розслідування цих злочинів зараховано до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Слідчі органів Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів, які скоїли службові особи Національного антикорупційного бюро України, заступником генерального прокурора України – керівником спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами спеціалізованої антикорупційної прокуратури, окрім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів зараховано до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро.

Закон також вніс зміни до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з якою СБУ обмежена повноваженнями щодо здійснення досудового розслідування злочинів у сфері національної безпеки і оборони, а також пов'язаних із тероризмом.

Згідно з перехідними положеннями, закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. У перехідних положеннях також зазначається, що кримінальні провадження, розпочаті слідчими органами внутрішніх справ безпеки і прокуратури до дня набрання чинності цього закону у тримісячний строк, передаються слідчими цих органів відповідним органам досудового розслідування з урахуванням підслідності, визначеної Кримінальним процесуальним кодексом України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА