10:32 25.02.2015

Україна, РФ і ЄК можуть 26-27 лютого в Брюсселі обговорити виконання газових домовленостей - Коболєв

2 хв читати
Україна, РФ і ЄК можуть 26-27 лютого в Брюсселі обговорити виконання газових домовленостей - Коболєв

Україна, Росія та Європейська Комісія можуть 26-27 лютого 2015 року в Брюсселі обговорити виконання газових домовленостей, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його словами, "Нафтогаз" неодноразово письмово звертався до "Газпрому" з вимогою пояснити невиконання російською компанією заявок на постачання раніше передоплаченого держхолдингом газу, але так і не отримав відповіді.

"Якщо ні, то приблизно наприкінці цього тижня, це четвер або п'ятниця, у нас будуть тристоронні переговори у Брюсселі, де, я сподіваюся, у присутності представників Єврокомісії ми отримаємо відповідь на це питання", - сказав він у вівторок увечері в ефірі "5 каналу".

А.Коболєв додав, що чинна процедура швидкого реагування на подібні ситуації передбачає проведення переговорів у найкоротші терміни, де конфліктуючі сторони розкривають свої позиції та намагаються знайти компроміс.

"Якщо компроміс буде знайдено - добре... Я сподіваюся, що компроміс буде знайдено, але якщо цього не станеться, то будуть судові наслідки, які матимуть фінансові наслідки для "Газпрому", - пояснив голова НАК.

А.Коболєв нагадав, що заявки і маршрути подачі російського газу в Україну, згідно з контрактом, мають виходити від диспетчерської "Укртрансгазу". У зв'язку з цим можливе отримання "Газпромом" запиту від управління магістральними газопроводами "Донбастрангаз" на отримання газу не є правомочним.

"Навіть якщо це "Донбасстрансгаз" або працівники, які там працюють чи працювали, які нині перебувають під контролем і впливом терористів, то ця організація ніколи не мала права і ніколи не зверталася безпосередньо до "Газпрому" з будь-яких питань. Це виробничий підрозділ "Укртрансгазу", - зазначив він.

При цьому юридичну адресу і місцерозташування "Донбастрансгазу" раніше було перенесено до Краматорська, додав голова "Нафтогазу".

"Я думаю, що цю позицію буде почуто в Європейському Союзі, і, я думаю, що ми спробуємо знайти розумний компроміс", - резюмував він.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" 19 лютого подав заявку на постачання 114 млн куб. м газу в Україну через газовимірювальні станції (ГВС) "Суджа", "Писаревка", "Сохрановка", "Валуйки", "Кобринь" і "Мозир". Водночас "Газпром" заявку української компанії не виконав.

У зв'язку з цим "Нафтогаз України" 23 лютого звернувся до ВАТ "Газпром" із вимогою пояснити невиконання заявки на постачання 22 лютого раніше передоплаченого газу: замість замовлених у рамках контракту 114 млн куб. м газу "Газпром" поставив лише 47 млн куб. м.

Водночас повідомлення про порушення контракту та Брюссельського тристороннього протоколу було направлено в Кабінет Міністрів України, Європейську Комісію, а також секретаріат Енергетичного співтовариства у рамках процедури швидкого реагування.

Раніше президент Росії Володимир Путін на засіданні Ради безпеки 20 лютого доручив голові уряду Дмитру Медведєву строго дотримуватися контрактів щодо постачання газу, укладених з Україною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА