15:49 10.12.2013

Кримські татари вимагають від президента та ВР до травня 2014 р. ухвалити закон про відновлення прав депортованих

3 хв читати
Кримські татари вимагають від президента та ВР до травня 2014 р. ухвалити закон про відновлення прав депортованих

Учасники загальнокримського мітингу, присвяченого Міжнародному дню прав людини, висунули вимогу до президента та парламенту України до 18 травня 2014 року (70-ї роковин трагічної депортації кримських татар з Криму) ухвалити закон про відновлення прав депортованих, а також звернулися до міжнародних організацій про сприяння в проведенні в Україні міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині.

Мітинг був організований меджлісом кримськотатарського народу і відбувся на центральній площі Леніна в Сімферополі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", участь у ньому взяли близько 1 тис. людей. У руках вони тримали прапори України, кримськотатарські прапори, а також прапори ЄС. Крім того, у них були гасла: "Кримські татари - корінний народ Криму", "Не дозволимо нехтувати нашими правами!", "Підтримаємо євроінтеграцію України!", а також "Без відновлення прав кримськотатарського народу неможливе становлення демократії в Україні".

Учасники акції ухвалили резолюцію, в якій зазначено: "Ми вимагаємо від президента України та Верховної Ради України ухвалити до 18 травня закон "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою", інших нормативно-правових актів, спрямованих на повернення, облаштування та відновлення прав кримськотатарського народу.

"Ми, учасники загальнокримського мітингу, присвяченого Міжнародному дню прав людини, звертаємося до ООН, ЄС, ОБСЄ сприяти проведенню міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині, гарантуванню його безпеки та гарантій прав розвитку в Україні до 18 травня 2014 року - 70-х роковин трагічної дати здійснення геноциду кримськотатарського народу", - йдеться в документі.

Учасники мітингу також висловили солідарність із позицією мільйонів громадян України, які обстоюють на площах країни європейський вибір України, і заявили про те, що направляють для участі в мирній акції, що відбувається в Києві на Євромайдані, представників кримських татар з усіх районів автономії.

Крім того, мітингувальники висунули вимогу надання офіційного статусу найвищим представницьким органам кримських татар - курултаю та меджлісу.

Вони також закликали всіх жителів Криму об'єднати зусилля у сфері захисту прав людини і народів на благо Криму.

Виступаючи на мітингу, голова меджлісу кримських татар Рефат Чубаров заявив про те, що керівництво меджлісу готово до діалогу з владою.

"Ми готові та хочемо конструктивного діалогу з усіма органами влади, але ми не дозволимо ігнорувати надалі курултай і меджліс кримськотатарського народу, обраний кримськими татарами. Будь-яку владу, яка думатиме, що вона може провадити діалог із кримськими татарами без самих кримських татар, на цю владу чекає провал, і це мають знати всі", - сказав він. Р.Чубаров додав: "Ще раз пропоную всім посадовим особам подумати про те, в яких формах ми продовжуватимемо діалог заради вирішення проблем кримськотатарського народу, заради розвитку Криму, заради прав та інтересів усіх людей, які живуть у Криму".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА