18:02 08.10.2013

Курултай кримськотатарського народу на сесії наприкінці жовтня обговорить можливість відновлення прав кримських татар

2 хв читати

Делегати першої сесії курултаю (з'їзду) кримськотатарського народу VI скликання, яка відбудеться в Сімферополі 26-27 жовтня, мають намір обговорити питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні та завдання органів національного самоврядування і системи національного представництва кримськотатарського народу у відновленні прав кримських татар.

Як повідомляє офіційний сайт меджлісу кримськотатарського народу, порядок денний першої сесії курултаю було затверджено в понеділок на засіданні меджлісу.

Крім того, делегати розглянуть питання про внесення змін і доповнень до документів, що регламентують організацію та діяльність курултаю кримськотатарського народу, його виборних органів і місцевих органів національного самоврядування, а також питання про обрання виборних органів курултаю та його посадових осіб.

Делегати курултаю також обговорять питання підготовки Міжнародного форуму з відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині, забезпечення його безпеки та гарантій його розвитку в Україні і питання про завдання органів національного самоврядування кримських татар, кримськотатарських творчих і громадських організацій у зв'язку 70-и роковинами геноциду кримськотатарського народу.

Як повідомлялося, вибори делегатів курултаю VI скликання тривали з березня по червень поточного року в 45 виборчих округах України та Криму і в єдиному зарубіжному окрузі - в Республіці Узбекистан. У них взяли участь 90,85 тис. людей, що становить 50% від загальної кількості виборців.

Відповідно до затвердженого в січні 2013 року нового Положення про вибори делегатів курултаю, вибори відбувалися за змішаною мажоритарно-пропорційною системі. Загалом було обрано 250 делегатів. 50 делегатів обирали за пропорційною системою в єдиному багатомандатному виборчому окрузі, що включає територію Криму, Запорізької та Херсонської областей, Києва та Республіки Узбекистан, за виборчими списками кримськотатарських громадських і політичних організацій та їхніх блоків. Ще 200 делегатів обирали у багатомандатних мажоритарних виборчих округах.

У виборах делегатів курултаю беруть участь кримські татари, що проживають у Криму та інших регіонах України, а також їхні співвітчизники, які наразі залишаються в місцях депортації, - найбільше в Узбекистані.

Курултай збирається раз на п'ять років. У проміжках між курултаями раз на 2,5 року скликаються сесії. Курултай вважається найвищим представницьким органом кримськотатарського народу. На ньому обирають меджліс, який у проміжках між сесіями виконує функції найвищого представницького органу кримських татар. У разі потреби меджліс може скликати позачергові сесії курултаю.

З 1991 року незмінним головою меджлісу є Мустафа Джемілєв, який із 2002 року є депутатом Верховної Ради України. При цьому М.Джемілєв уже неодноразово заявляв у ЗМІ про свій твердий намір більше не обіймати посади голови меджлісу, висловивши сподівання, що делегати нового курултаю оберуть нового лідера меджлісу.

Нині в Криму проживає понад 260 тис. кримських татар, що становить майже 14% населення автономії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА