13:37 15.07.2013

Волинська облрада назвала резолюцію польського сейму та сенату щодо Волинської трагедії антиукраїнською та шовіністичною

2 хв читати

Волинська обласна рада засудила резолюцію сенату та сейму Польщі стосовно Волинської трагедії як "антиукраїнську, шовіністичну".

"Ми, депутати Волинської обласної ради, засуджуємо ухвалену сенатом і сеймом Республіки Польща антиукраїнську, шовіністичну резолюцію з приводу подій 1943 року на Волині. Назвавши дії українців, які вели боротьбу на своїй етнічній території за власну незалежність проти різних окупантів, "етнічними чистками з ознаками геноциду", поляки поставили під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення та опір проти агресорів", - йдеться в ухваленому на засіданні облради в понеділок зверненні до жителів Волинської області, текст якого наводить прес-служба Волинської облорганізації ВО "Свобода".

Депутати облради вважають, що, свідомо ігноруючи та замовчуючи історичну правду, масові етнічні чистки з боку польських збройних формувань на території Волині, Холмщини та інших територій, "польська сторона відійшла від принципів взаємного прощення, рівноправності, добросусідства".

На їх переконання, своєю резолюцією польський сейм "намагається перекреслити всі напрацювання в напрямі українсько-польського порозуміння, досягнуті впродовж останніх 20 років".

"Вважаємо, що формулювання, вжиті польською стороною в офіційному документі, є спотвореними, однобічними, антиукраїнськими та свідомо викривлюють тогочасну дійсність. Польські парламентарі вдаються до маніпуляцій та посилаються на сфабриковані й доволі сумнівні факти, які не відображають справжньої картини подій на Волині та у Західній Україні в роки Другої світової війни", - наголошується у зверненні Волинської облради.

У документі також зазначається, що "базуючись на недостовірних, тенденційних джерелах, польські політики нав'язують нам власну версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу".

"Ми ще раз наголошуємо польській стороні: українці не воювали під Варшавою чи Краковом, а боролися за свою незалежність на власній землі", - акцентують увагу волинські депутати.

Вони впевнені, що позиція польського парламенту "не тільки не має нічого спільного з історичною правдою", а й суперечить політиці примирення, рівноправності та добросусідства й "загрожує зірвати взаєморозуміння між двома націями".

"Своїми непродуманими діями частина польських політиків розпалює нове протистояння", - застерігають у Волинській облраді.

За інформацією прес-служби ВО "Свобода", звернення підтримали 64 депутати.

Як відомо, сенат Польщі наприкінці червня поточного року ухвалив заяву "В 70-ті роковини Волинського злочину", в якому ці події названо "етнічною чисткою з ознаками геноциду" й наголошується, що жертвами антипольської акції Української повстанської армії стали близько 100 тис. поляків.

Польський сейм, у свою чергу, не підтримав поправки опозиції про застосування формулювання "геноцид" в ухваленій резолюції у 70-ті роковини Волинської трагедії.

Польські депутати прийняли текст резолюції, в якому залишилася формулювання "етнічна чистка з ознаками геноциду" ("czystka etniczna o znamionach ludobójstwa").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА