10:12 24.01.2013

Суд може зобов'язати Тимошенко виплатити борг ЄЕСУ перед Мiноборони РФ, але для цього треба знайти її майно - перший заступник генпрокурора

2 хв читати

Борг компанiї "Єдинi енергетичнi системи" (ЄЕСУ) перед Мiнiстерством оборони РФ, який суд зобов'язав виплачувати український уряд, теоретично можна покласти на екс-прем'єра України Юлiю Тимошенко, заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмiн.

"Теоретично можливо через суд покласти борг на саму Тимошенко, але для цього треба знайти її майно. Адже вона декларує лише квартиру в Днiпропетровську, яку давно заарештувало слiдство ще в "газовiй справi"... Чи буде покарано Тимошенко за цi борги - вирiшуватиме суд. Адже ви знаєте, що матерiали справи про борги ЄЕСУ i вбивство Щербаня (народного депутата Євгена Щербаня в 1996 роцi - IФ) об'єднано, то разом i пiдуть у суд", - сказав перший заступник генпрокурора в iнтерв'ю газетi "Сегодня", опублiкованому в четвер.

Як повiдомлялося, Мiноборони РФ звернулося до Госпсуду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справi корпорацiї "ЄЕСУ". Росiйська сторона висунула вимогу залучити як вiдповiдача, окрiм Кабмiну України, Держказначейство. ЄЕСУ в справi фiгурує як третя особа. Зазначений борг, як стверджує позивач, виник наприкiнцi 1990-х рокiв, коли очолювана Юлiєю Тимошенко ЄЕСУ не виконала гарантованої урядом України на чолi з Павлом Лазаренком угоди 1997 року щодо постачання корпорацiєю "ЄЕСУ" продукцiї для потреб росiйського оборонного вiдомства.

Представник корпорацiї "ЄЕСУ" в судi заявив, що листи П.Лазаренка юридично не є держгарантiєю, а ЄЕСУ виконати постачання в повному обсязi завадив тиск iз боку державних органiв України. Представники уряду України на засiданнi суду вказували на закiнчення термiну позовної давностi, а також стверджували, що нiяких держгарантiй щодо зобов'язань ЄЕСУ не було.

Господарський суд Києва 19 вересня 2012 року частково задовольнив позов Мiноборони РФ щодо боргу ЄЕСУ, зобов'язавши Україну виплатити росiйськiй сторонi 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн.

Вищий господарський суд України визнав законним i залишив у силi рiшення Господарського суду Києва та постанову Апеляцiйного суду мiста Києва про виплату українським урядом Мiноборони РФ боргiв корпорацiї ЄЕСУ.

21 сiчня 2013 року генеральний прокурор Вiктор Пшонка повiдомив, що український уряд уже почав виплачувати Мiнiстерству оборони РФ борг корпорацiї ЄЕСУ за рiшенням Апеляцiйного суду Києва, i наразi вже виплачено 15 млн грн. Вiн також заявив, що справу про вбивство народного депутата Є.Щербаня i кримiнальну справу про розкрадання бюджетних коштiв для виплати боргiв ЄЕСУ перед Мiноборони РФ об'єднано в одне провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА