10:01 26.08.2021

Виявлення витоків коронавірусу застопорилося, встановити істину стає дедалі важче - експерти ВООЗ

3 хв читати
Виявлення витоків коронавірусу застопорилося, встановити істину стає дедалі важче - експерти ВООЗ

Процес виявлення витоків пандемії COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зупинився, заявили експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у статті для журналу Nature.

"Нас обрали членами незалежної міжнародної спільної команди ВООЗ і Китаю із завданням зрозуміти походження вірусу SARS-CoV-2. Нашу доповідь було опубліковано в березні. Вона мала стати першим кроком у процесі, який застопорився", - зазначили фахівці.

"Розслідування витоків SARS-CoV-2 перебуває у вирішальному пункті, ... що особливо важливо: вікно можливостей стрімко закривається в тому, що стосується біологічної, вкрай важливої можливості відстежити людей і тварин (із потрібними зразками - ІФ) у Китаї та за його межами", - зазначили при цьому фахівці.

Вони нагадали, що дані, зібрані під час роботи в китайському місті Ухань, який вважається першим відомим епіцентром пандемії, не підтверджують, що пандемія COVID-19 стала результатом витоку з лабораторії.

Замість роботи над цією версією експерти закликали шукати найбільші ранні випадки COVID-19 - у Китаї та поза його межами - за допомогою досліджень на наявність антитіл і перевірки ранніх повідомлень про факти захворювання - до грудня 2019 року. Також співробітники ВООЗ вважають за необхідне перевірити ферми, де утримують диких тварин, і вивчати кажанів. Однак у цьому контексті важливим є фактор часу.

"Антитіла проти SARS-CoV-2 згодом зменшуються, тому подальший збір зразків і тестування людей, хто міг контактувати (з вірусом - ІФ) до грудня 2019 року, даватимуть дедалі менші результати", - попередили у ВООЗ.

Також вони припустили, що багато ферм із дикими тваринами, які могли бути цікавими для розслідування, вже могли закрити, а тварин - умертвити.

Західні ЗМІ нагадують, що за два тижні до статті співробітників ВООЗ ця організація закликала Китай передати інформацію про найбільш ранні випадки COVID-19. У нинішній статті співробітники ВООЗ уточнили, що йдеться про 174 випадків від грудня 2019 року, відомостями про які влада Китаю ділитися раніше не захотіла.

У середу генеральний директор департаменту з контролю над озброєннями МЗС КНР Фу Цун висловив жаль, що розслідування витоків COVID-19 зайшло в глухий кут, але наголосив при цьому, що це не провина Китаю, який завжди підтримував цю наукову роботу.

У Пекіні вказали на бажання Китаю, щоб розслідування сфокусувалося на інших можливих джерелах виникнення вірусу - в інших країнах.

Фу Цун також звинуватив США в тому, що вони намагаються звалити на Пекін провину за пандемію COVID-19. Він зазначив, що США спеціально просувають теорію про витік вірусу з лабораторії. Фу Цун також запропонував США самим запросити ВООЗ для обстеження низки американських науково-дослідних лабораторій.

У спільному звіті ВООЗ і Китаю, опублікованому в березні за підсумками місії ВООЗ в Ухань у 2021 році, було зроблено висновок про те, що витік вірусу з лабораторії "вкрай малоймовірний". У доповіді йшлося про те, що найімовірніший сценарій появи COVID-19 - перехід захворювання від кажанів до іншої тварини, яка пізніше заразила людей.

Президент США Джо Байден раніше цього року доручив спецслужбам провести 90-денну перевірку теорій походження COVID-19. Прес-секретар Білого дому Дженніфер Псакі заявила в понеділок, що звіт стане доступним для широкої публіки найближчими днями.

Тим часом в американських ЗМІ з'являлася інформація про те, що дані цього звіту не дають змоги зробити остаточні висновки щодо COVID-19.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА