17:06 28.02.2021

Лікування орфанних захворювань в Україні недофінансовано більше ніж удвічі – пацієнти

5 хв читати
Лікування орфанних захворювань в Україні недофінансовано більше ніж удвічі – пацієнти

Лікування орфанних захворювань, внесених в Україні до переліку таких захворювань, недофінансовано більше ніж удвічі, за деякими захворюваннями фінансування відсутнє, заявили напередодні Дня орфанних захворювань, який відзначається в останній день лютого, представники пацієнтських організацій.

Голова ради громадської спілки "Орфанні захворювання України" Тетяна Кулеша вважає, що основна проблема лікування орфанних пацієнтів наразі в Україні полягає в недофінансуванні програм орфанних напрямів. "На лікування тільки орфанних захворювань, внесених до переліку орфанних захворювань, виділяється 1,2 млрд грн, хоча необхідно вдвічі більше. Водночас лікування захворювань, які ще не внесені в цей перелік, може обходитися в суму близько 3 млрд грн", – сказала вона.

За словами Кулеші, щоб забезпечити лікування орфанних пацієнтів в Україні з наявними бюджетними фінансовими ресурсами необхідно ухвалити концепцію розвитку системи надання допомоги особам, які страждають рідкісними (орфанними) захворюваннями на 2020-2025 роки і реалізувати механізми договорів керованого доступу (ДКД) і оцінки медичних технологій (ОМТ).

Кулеша наголосила, що для того, щоб стимулювати фармкомпанії реєструвати в Україні дорогі орфанні препарати, необхідно "розвивати економіку України, роблячи її інвестиційно-привабливою країною, і звертатися до іноземних виробників із пропозиціями про співпрацю".

"Фармкомпанії також можуть брати участь у лікарському забезпеченні орфанних пацієнтів, зокрема брати участь у зустрічах і дискусіях з орфанних напрямів, надавати благодійну допомогу, бути соціально-активними", – сказала вона.

За словами Кулеші, наразі приклади таких дій подають фармкомпанії Takeda, Roche, Sanofi Genzyme та інші, а проблеми лікарського забезпечення орфанних пацієнтів обговорюються на робочих зустрічах із представниками Американської торговельної палати, з членами Асоціації виробників інноваційних лікарських препаратів "АПРАД", питання закупівель обговорюються з ПРООН та ДП "Медичні закупівлі України.

У свою чергу президент благодійного фонду "Діти зі спинальною м'язовою атрофією" Віталій Матюшенко наголосив, що "основна проблема відсутності або вибіркового надання певних медпослуг або специфічного лікування орфанних пацієнтів полягає в невизнанні державою категорії орфанних пацієнтів загалом". "Спроби в публічному просторі заявляти про увагу до кожного пацієнта на практиці обертаються пошуком чиновниками будь-якого рівня вишуканої форми відмови", – сказав він.

Президент благодійного фонду зазначив, що точні розрахунки обсягів витрат на лікування орфанних пацієнтів неможливі через відсутність реєстрів пацієнтів та інформації про наявні лікарські засоби.

"Грошей ніколи в жодній державі не вистачає, тому дуже важливо розставити пріоритети, щоб пацієнти отримували життєво необхідне лікування. Необхідно, щоб розпорядники бюджетних коштів знайшли шляхи вирішення. А якщо йдеться про стимулювання виробника, то без прояву зацікавленості з боку держави надати лікування, жодного способу не придумати", – сказав він.

При цьому Матюшенко вважає, що фармкоманії, зі свого боку, можуть надавати пацієнтам додаткові послуги в рамках процесу лікування пацієнтів, розвивати інфраструктуру та освітні програми, "все те, що держава пускає на самоплив".

Він наголосив, що прикладом підтримки орфанних пацієнтів фармкомпаніями можна вважати технічну допомогу, розвиток і поглиблення знань про СМА з боку фармкомпанії Roche.

У свою чергу президент громадської організації "Українська гіпофізарна Фундація", що об'єднує пацієнтів з акромегалією, Андрій Путніков наголосив, що основною проблемою лікування цього захворювання є пізня діагностика і відсутність державного фінансування. "У світі поставлення діагнозу спізнюється на 4-8 років, в Україні – на 8-18 років. Відсутні державна та регіональні програми лікування акромегалії", – сказав він.

Путніков зазначив, що наразі Національна служба здоров'я України (НСЗУ) не розробила пакет для орфанних пацієнтів.

"Ми бачимо відсутність політичної волі і відповідальності у чиновників. На сьогодні орфанні пацієнти не є пріоритетом держави", – сказав він.

Путніков звернув увагу, що лікування акромегалії може обходитися в суму від 400 тис.грн. до $100 тис. на рік на одного пацієнта.

Він вважає, що забезпечити лікування орфанних пацієнтів з наявними бюджетними фінансовими ресурсами можливо, зокрема, якщо використовувати ресурси місцевих бюджетів в умовах бюджетної децентралізації, а також шукати шляхи співпраці з фармкомпаніями. "Держава повинна вести переговори з фармкомпаніями щодо зниження цін на орфанні препарати. Класичним прикладом такої роботи є Туреччина, де держава веде дуже жорстку політику щодо ціноутворення, але фармкомпанії знижують ціну у відповідь на те, що держава дозволяє їм будувати на своїй території заводи з виготовлення препаратів", – сказав Путніков.

У свою чергу, голова правління "Української Асоціації хворих на легеневу гіпертензію" Оксана Александрова зазначила, що "ліки не можуть лікувати без лікарів і без правильного призначення". "А стосовно орфанних пацієнтів це дуже важливо, тому що ми часто стикаємося з неправильними призначеннями ліків", – сказала вона.

Александрова відзначила також проблему забезпечення регулярних поставок у рамках бюджетних закупівель лікарських засобів, оскільки "ліки втрачають свою ефективність, якщо в результаті закупівель відбуватиметься переривання лікування".

"Ми зараз, на жаль, стикаємося з випадками несвоєчасного постачання, що веде до переривання лікування", – сказала вона.

Зі свого боку, заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садовяк відзначає проблему відсутності об'єктивної статистики про кількість орфанних пацієнтів, яку можна вирішити в рамках повноцінного запуску електронної охорони здоров'я. "Остання статистика, яку ми офіційно збирали, була в 2016 році. Внутрішній реєстр орфанних пацієнтів є в Охматдиті, цього явно недостатньо. Ми обговорювали цю проблему з НСЗУ, ми розуміємо, що вона буде вирішена, коли почне працювати Електронна охорона здоров'я і в електронній системі будуть всі дані щодо пацієнтів", – сказала вона.

Міжнародний день орфанних захворювань відзначається в останній день лютого. Його було встановлено в 2008 році з ініціативи Європейської організації рідкісних захворювань EURORDIS і її координаційного органу – Ради національних альянсів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА