15:00 17.06.2020

Зеленський доручив підвищити зарплати лікарям другої ланки з 1 вересня

2 хв читати
Зеленський доручив підвищити зарплати лікарям другої ланки з 1 вересня

Зарплата лікарів другої ланки в Україні нині одна з найнижчих, що неприпустимо для цивілізованої країни, а тим паче – в умовах ускладненої епідемічної ситуації, заявив президент України Володимир Зеленський на традиційній селекторній нараді щодо запобігання поширенню коронавірусу.

Як повідомляє в середу прес-служба глави держави, Зеленський обговорив можливості підвищення заробітних плат лікарям, медсестрам і санітарам, які працюють у закладах вторинної ланки (надають спеціалізовану медичну допомогу), з 1 вересня цього року, допоки не буде відпрацьовано нову систему нарахування зарплат у межах медичної реформи з 2021 року.

"Медична реформа не спрацювала для лікарів другої ланки. Їхні зарплати мізерні. Допоки не запрацює нова система нарахування зарплат у 2021 році, ми впровадимо проміжне рішення, і зарплати наших медиків, не побоюся сказати – наших героїв сьогодні, – зростуть уже з вересня. З цифр, наданих урядом, я бачу, що ми можемо суттєво підвищити зарплати", - наголосив Зеленський.

Урядовці представили цифри, які вони підготували до наради за завданням президента. На підвищення зарплат готові виділяти понад 2 млрд грн щомісяця. Це дасть змогу забезпечити підвищення виплат лікарям другої ланки до 70% від їхньої тарифної ставки, медсестрам і санітарам – на 50% і 25% відповідно від мінімальної заробітної плати.

"Тарифна ставка лікаря-хірурга сьогодні – 5 тис. 87 грн. З надбавками середня зарплата становить близько 7 тис грн. Після підвищення з вересня вона буде приблизно 10 тис. 500 грн. Це хоч якось наблизить зарплати лікарів другої ланки до зарплат сімейних лікарів. Хто, як не ми, маємо потурбуватися про наших медиків. Сподіваюся, з наступного року рішення буде ще ефективнішим", - зазначив Зеленський.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та міністр охорони здоров'я Максим Степанов додали, що в разі узгодженої формули підвищення середня зарплата середнього медперсоналу підвищиться до понад 7 тис. грн, а молодшого – наближатиметься до 6 тис. грн.

"У нашій медицині саме фахівці – те, чим ми пишаємося. В умовах застарілих лікарень, обладнання, наднизьких зарплат вони героїчно рятують життя українців. Щоб наші кваліфіковані кадри були мотивовані, не виїжджали за кордон, держава Україна повинна про них піклуватися. Підвищення зарплат – найкращий спосіб показати, що ми їх цінуємо", - наголосив Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА