08:50 05.02.2020

ЄС розпочинає громадську консультацію з вироблення плану боротьби проти раку

3 хв читати
ЄС розпочинає громадську консультацію з вироблення плану боротьби проти раку

Європейська комісія починає широку громадську консультацію з вироблення Європейського плану боротьби проти раку, який буде представлений до кінця цього року.

"У нас немає відповідей на всі питання (про те, як перемогти рак - ІФ), але разом ми можемо зрозуміти, на чому слід зосередити увагу і як домогтися більшого ефекту", - заявила у вівторок голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пояснюючи мету громадської консультації.

Вона відкрила в Брюсселі конференцію з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку, який відзначається 4 лютого, на якій ділилися своїми переживаннями, досвідом, знаннями і пропозиціями ті, хто живе з онкологічним діагнозом або вилікувався від цієї недуги, фахівці охорони здоров'я, політики, активісти неурядових організацій.

Перше питання, яке, на думку глави виконавчої колегії ЄС, слід обговорити, - це профілактика. 40% випадків захворювання можна запобігти, але тільки 3% бюджетів охорони здоров'я йдуть на профілактику. Серед передбачуваних заходів вона назвала розвиток регіональних онкологічних мереж з медичними установами гарантованої якості, заохочення більш здорового способу життя, розвиток спорту, поліпшення маркування здорового харчування тощо.

Другий пріоритет - поставити найсучасніші технології на службу охорони здоров'я. Союзний бюджет ЄС може зіграти в цьому важливу роль, поряд з бюджетами держав-членів. У рамках нової програми "Горизонт Європа" (Horizon Europe) буде організована "Місія з боротьби проти раку".

Зараз в ЄС створюється Єдиний простір даних про здоров'я. Це інфраструктура, що дозволяє вченим і лікарям не тільки зберігати клінічні та дослідницькі дані, але і отримувати доступ до даних інших вчених.

Сюди ж фон дер Ляєн відносить регулярні огляди і стовідсоткове охоплення населення щепленнями проти деяких видів раку.

"Я вірю, що у всіх нас є однакове право на здоров'я. Не повинно мати значення, де ви народилися або де живете", - сказала глава Єврокомісії, зазначивши, що у жінки з раком шийки матки, яка живе в Румунії, у 16 разів більша ймовірність померти, ніж у тієї, яка живе в Італії.

Європейський план боротьби проти раку визначить заходи підтримки, координації або доповнення зусиль держави-члена ЄС на всіх основних стадіях протидії захворюванню: профілактики, ранньої діагностики та скринінгу, лікування і догляду, якості життя пацієнтів, людей, які пережили недугу, і тих, хто доглядає за ними. План буде поєднувати законодавчі і не законодавчі заходи.

Щорічно в ЄС рак діагностується у 3,5 млн чоловік. До 2035 року ця кількість може подвоїтися, і без подальших дій рак може стати основною причиною смерті в ЄС (сьогодні це серцево-судинні захворювання). Вартість лікування раку в країнах ЄС зростає безпрецедентними темпами, що зумовлено демографічними змінами і розширенням інновацій у сфері охорони здоров'я. Загалом економічний вплив раку в ЄС, за оцінками, перевищує 100 млрд євро на рік.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА