17:20 27.12.2019

Закон про продовження автономізації клінік не усуває небажання деяких місцевих органів і головлікарів змінювати методи роботи - юрист

3 хв читати
Закон про продовження автономізації клінік не усуває небажання деяких місцевих органів і головлікарів змінювати методи роботи - юрист

Закон про продовження автономізації клінік (законопроект №2428), який дозволить медзакладам увійти в медичну реформу (переданий на підпис президенту України у п'ятницю), не усуває небажання деяких місцевих органів і головних лікарів окремих клінік змінювати методи роботи, вважає радник юридичної компанії "Правовий альянс" Віталій Савчук.

"Закон не прибере небажання окремих місцевих органів влади та головних лікарів нести відповідальність і змінювати методи роботи. Я чув, що це називають "консерватизмом", проте слово "саботаж" я назвав би більш точним", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Юрист зазначив, що ухвалений закон подовжує для медзакладів термін на пільгову процедуру автономізації. "Це важливо і добре, особливо для Києва", - сказав він.

Савчук нагадав, що у 2017 році до законодавства України ввійшло поняття "медичні послуги", також було змінено принципи фінансування закладів охорони здоров'я залежно від обсягу наданих пацієнтам медпослуг, а не залежно від кількості ліжок у лікарнях.

"Закладам охорони здоров'я надали фінансову та управлінську автономію для ефективного використання своїх ресурсів. Фактично медзаклади наділені повноваженнями суб'єктів господарювання. Отже, фінансування лікарень має залежати від якості роботи їхнього менеджменту, лікарів і ефективного використання наявних ресурсів", - сказав юрист, при цьому пояснивши: умови, на яких медзаклади могли входити в реформу й переходити на нові умови оплати, передбачають насамперед необхідність реорганізації в неприбуткові підприємства (казенні та комунальні некомерційні підприємства, НКП), так званої "автономізації" клінік.

При цьому закон про медреформу, ухвалений у 2017 році, передбачав, що до кінця 2018 року лікарні матимуть пільгові умови автономізації без необхідності попередньо розраховуватися з боргами та здійснювати оцінювання майна.

"Аж ніяк не всі заклади скористалися своїм шансом у пільговий період. Наразі не лише завершився пільговий період (автономізації - ІФ), а й діє норма Цивільного кодексу, яка забороняє реорганізацію закладів шляхом реформування. "Здавалося б, автономізація завершилася, принаймні для тих, хто не встиг (її провести - ІФ)", - сказав він.

Як повідомлялося, 20 грудня Верховна Рада підтримала в цілому законопроект №2428 про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я, що передбачає, зокрема, продовження на рік пільгового режиму автономізації медзакладів. Законопроект передбачає розблокування можливості реорганізації закладів охорони здоров'я шляхом реформування, як це передбачено в законі №2002-VIII.

Документ також передбачає перенесення встановленого законом про медгарантії терміну впровадження програми медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги на 1 квітня 2020 року, що дозволить закладам охорони здоров'я завершити розпочату процедуру реорганізації.

Крім того, передбачається пільговий період для реформування закладів охорони здоров'я з бюджетних установ у казенні та комунальні некомерційні підприємства, який триватиме до 31 грудня 2020 року. Пільговий період передбачатиме: звільнення від виконання кредиторських зобов'язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов'язаннях, від необхідності проведення обов'язкової оцінки майна; спрощену процедуру передання нерухомого майна; можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу підприємств тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА