09:01 15.12.2018

Суд у США визнав неконституційною реформу охорони здоров'я Обами

2 хв читати
Суд у США визнав неконституційною реформу охорони здоров'я Обами

Федеральний суддя Рід О'Коннор в місті Форт-Верт, штат Техас, визнав неконституційним Закон про захист пацієнтів і доступну охорону здоров'я (Patient Protection and Affordable Care Act), більш відомий, як "Обамакер", повідомляє The Wall Street Journal. Цей закон демократами подавався як головне досягнення адміністрації Барака Обами, а обіцянка його скасувати була одним з головних пунктів передвиборчої програми Дональда Трампа.

З позовом звернулися уряди 20 штатів з республіканською більшістю, які стверджували, що скасування штрафу за відсутність медичного страхування позбавила сенсу весь закон. Представники 16 штатів, де правлять демократи, оскаржували це положення і пообіцяли оскаржити рішення О'Коннора, в тому числі у Верховному суді.

Президент США Дональд Трамп назвав вердикт "відмінною новиною для Америки". "Вау, але не дивно, що "Обамакер" був визнаний неконституційним", - написав він у Twitter.

Обама провів реформу охорони здоров'я, пообіцявши, що в результаті в країні не залишиться громадян без медичної страховки. Ключовим моментом реформи став обов'язок кожного мати медичну страховку - за її відсутність передбачалися штрафи, щоб змусити купувати страховку молодих американців, які часто відмовлялися це робити.

Найбільш "дорогими" витратними статтями реформи стали два пункти. По-перше, страховим компанія заборонили підвищувати ціну страховки в залежності від стану здоров'я клієнта на момент її придбання і наявності у нього хронічних захворювань (pre-existing condition). По-друге, по батьківській страховці медичні послуги отримували також діти до 26 років.

Обама публічно неодноразово обіцяв, що після реформи громадяни зможуть зберегти свої страхові плани, якщо вони були ними задоволені. Однак в результаті реформи вартість медичного страхування зросла, причому в багатьох штатах зростання склало більше 80-100%. Республіканці неодноразово висували цей сюжет як доказ брехні Обами десяткам мільйонів американців. Після вступу закону в силу Обама пояснив свої слова трохи інакше: малося на увазі, що страховий план не зміниться, якщо він передбачений новим законом.

Дональд Трамп під час виборчої кампанії обіцяв скасувати реформу охорони здоров'я Обами, однак не зміг заручитися належною підтримкою в конгресі. Проте республіканцям вдалося домогтися скасування штрафу за відмову купувати страховку, довівши, що уряд не має права змушувати американців купувати будь-які послуги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА