18:37 30.05.2018

ЄБА закликає зняти з розгляду і доопрацювати чергову редакцію законопроекту про лікарські засоби

2 хв читати

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликає зняти з розгляду і доопрацювати чергову версію законопроекту про лікарські засоби, над якою наразі працює група при комітеті Верховної Ради з охорони здоров'я.

"Отримавши за останнім часом одну з версій законопроекту для розгляду, представники комітету ЄБА з охорони здоров'я повідомляють про суттєві недоліки і ризики, закладені в ньому. У разі прийняття запропоновані положення можуть вплинути на стабільність виконання фармацевтичними компаніями своєї місії - поставку ліків пацієнтам нашої країни. Також, деякі з положень нівелюють нещодавні досягнення в фармацевтичній сфері, що сприяють усуненню перешкод на шляху отримання пацієнтами інноваційних ліків", - зазначається в прес-релізі ЄБА.

В асоціації висловлюють здивування "тенденцією до поспішної обробці тексту законопроекту", в якому, на думку членів комітету ЄБА, кілька недостатньо продуманих положень, "а деякі з них повністю неприйнятні".

"Обсяг негативних наслідків, до яких вони можуть призвести, значний", - вважають в ЄБА.

Зокрема, в ЄБА зазначають, що законопроект створить додаткові складнощі імпортерам, а також вважають, що передбачене законопроектом введення спеціального коду маркування упаковок ліків в 2020 році не враховує кінцевої мети цієї новації та обсягу підготовчої роботи, яку потрібно для цього провести.

Крім того, в ЄБА зазначають, що законопроект скасовує спрощену реєстрацію лікарських засобів, які вже зареєстровані з централізованої процедури в EMA (Європейське агентство з лікарських засобів, European Medicines Agency, EMA) та низці країн з жорсткою регуляторною системою.

"Спрощена процедура була введена лише з початку 2018 року, при цьому з об'єктивних причин вона тривалий час не працювала, вимагаючи технічних змін. Непослідовність держполітики в разі прийняття такої зміни, очевидно, вразила б міжнародне співтовариство не на користь іміджу України. Не маючи наразі жодних інших ефективних важелів для залучення в Україну інноваційного лікування, скасування спрощеної процедури видається недоцільним", - наголошують в ЄБА.

Як повідомлялося, в квітні-2018 глава підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації та фармацевтичної діяльності комітету ВР з охорони здоров'я Андрій Шипко заявив, що підкомітет має намір доопрацювати нову редакцію закону про лікарські засоби. Для доопрацювання законопроекту була створена робоча група в складі 13 осіб, серед яких експерти та фахівці галузі, представники пацієнтських спільнот та аптечного сектора.

Робота над новою редакцією закону про лікарські засоби почалася ще в 2014 році, проте на сьогодні всі прое

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА