09:34 09.01.2024

Єрмак провів друге засідання робочої групи, яка працює над реалізацією пункту Формули миру про безпеку

4 хв читати
Єрмак провів друге засідання робочої групи, яка працює над реалізацією пункту Формули миру про безпеку

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів друге засідання робочої групи №9, яка працює над реалізацією дев'ятого пункту Української формули миру "Недопущення ескалації війни та повторення агресії", повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Пункт дев’ятий Формули миру стосується недопущення ескалації війни та повторення агресії. Це набагато ширше, ніж гарантії безпеки. Ми хочемо, щоб наша Формула стала глобальною: дати будь-якій іншій країні змогу використовувати наш досвід, вчитися на наших уроках, використовувати наші інструменти та готові рішення", - сказав Єрмак.

Він нагадав учасникам зустрічі, що з часу попереднього засідання понад 30 держав долучилися до Спільної декларації G7 щодо надання Україні гарантій безпеки, на розгляд Україні передано п'ять проєктів двосторонніх документів, розпочато вісім двосторонніх консультацій, ще більше ніж 15 країн висловили готовність незабаром розпочати двосторонні переговори.

"У межах спільної роботи ми маємо відповісти на питання, як донести до потенційного агресора чіткий сигнал і примусити його двічі подумати, перш ніж порушувати міжнародне право. Ціна погроз має бути надто високою, ціна агресії – нестерпною, а відповідальність – невідворотною", - наголосив Єрмак.

Він також звернув увагу на серйозний прогрес у розширенні кола учасників, географії представленості, напрацюванні окремих тематичних документів і залученні експертів, а також висловив сподівання, що незабаром буде погоджено остаточний список співголів цієї робочої групи. У такому форматі група продовжить активну роботу і після чергової зустрічі радників з нацбезпеки, що за кілька днів відбудеться в Давосі, і після проведення Глобального саміту миру.

"Із кожною зустріччю ми наближаємося до Глобального саміту миру. Формула миру стала міжнародною мирною платформою та структурою для відновлення міжнародного права й багатосторонньої системи безпеки. Справедливий, міцний і стійкий мир можливий лише тоді, коли ми працюємо разом", - наголосив Єрмак.

Він зазначив, що порівняно з установчим засіданням робочої групи кількість її учасників збільшилася більше ніж удвічі. У другій зустрічі взяли участь посли та дипломатичні представники 43 країн (наживо і в режимі онлайн), зокрема представники держав Глобального Півдня, а також іноземні та українські експерти.

До робочої групи щодо дев'ятого пункту Формули миру долучилися: Австралія, Австрія, Аргентина, Бельгія, Болгарія, Бразилія, Велика Британія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, ПАР, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Чилі, Швеція, Швейцарія, Японія, а також Європейський Союз. Крім того, були залучені представники експертних кіл низки держав.

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів учасникам зустрічі, що вже напрацьовано філософію та концептуальну рамку діяльності робочої групи №9, до яких надалі можуть подавати свої пропозиції представники залучених країн, зокрема нових учасників групи.

"Дуже важливо працювати над дієвою системою безпеки та ефективними інструментами, які можна було б використовувати у механізмі безпекових гарантій", - зазначив Жовква.

Він також наголосив, що діяльність цієї групи виходитиме далеко за межі питання суто гарантій безпеки для України.

"Сьогодні немає жодної країни світу, яку не зачепила б російська війна. Усі відчувають її негативні наслідки. Саме тому ми в такій репрезентативній кількості об’єдналися навколо ключового пункту Української формули миру, що має на меті не лише пришвидшити перемогу України та завершити війну, а й не допускати повторення подібних агресій у майбутньому в будь-якому іншому куточку світу", - сказав Жовква.

Він також закликав до подальшого розширення кола учасників групи.

"До участі в цьому пункті ми запрошуємо всі держави, які поважають міжнародне право та Статут ООН, а це на сьогодні більшість країн демократичного світу. Звісно, серед них немає місця для Росії, яка порушує абсолютно всі міжнародні норми, які тільки можна порушити", - сказав Жовква.

На засіданні учасники обговорили пріоритети подальшої роботи, окремі організаційні питання та очікування від найближчої зустрічі радників з нацбезпеки та дипломатичних радників лідерів держав у Давосі. Після інавгураційного Глобального саміту миру на території однієї з країн-співлідерів пункту дев'ятого буде проведено тематичний міжнародний захід щодо недопущення ескалації війни та повторення агресії, де буде використано напрацювання цієї конференції.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА