10:39 27.11.2023

Українські енергетики відремонтували єдину основну ЛЕП для зв'язку ЗАЕС з енергосистемою - "Енергоатом"

2 хв читати
Українські енергетики відремонтували єдину основну ЛЕП для зв'язку ЗАЕС з енергосистемою - "Енергоатом"

Українські енергетики в неділю ввечері повернули в роботу єдину основну лінію зв'язку окупованої росіянами Запорізької АЕС з енергосистемою України - ПЛ-750 кВ ЗАЕС-"Дніпровська", чим запобігли загрозі чергового блекауту для станції.

"Пошкоджену лінію 750 кВ українські фахівці відремонтували о 20:52. До цього часу Запорізька АЕС майже цілий день перебувала на межі чергового блекауту в разі знеструмлення резервної лінії 330 кВ", - йдеться в повідомленні "Енергоатому" в понеділок.

Там пояснили, що 26 листопада 2023 року о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно за 100 км на північ від захопленої росіянами ЗАЕС відключилася остання (четверта) лінія її зв'язку. Три інші лінії були пошкоджені ще раніше під час обстрілів з боку російських агресорів.

Згідно з повідомленням на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії, після відключення ПЛ 750 кВ ЗАЕС отримувала зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ.

Водночас відбулося часткове знеструмлення енергоблока №4 з автоматичним увімкненням дизель-генератора, який через 10 хвилин вимкнули вручну.

У МАГАТЕ зазначили, що така ситуація свідчить про можливу проблему з електричною конфігурацією енергоблока.

Там нагадали, що ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, включно з сімома випадками повної втрати електроенергії за межами майданчика. Останнє з'єднання з ЛЕП 750 кВ відбулося 10 серпня, коли лінію відключили, і того самого дня її двічі під'єднали.

Водночас МАГАТЕ звертає увагу, що в неділю його експерти, присутні на ЗАЕС, почули кілька ракет, які, за їхніми припущеннями, було випущено поблизу станції. Вони зазначають, що не помітили снарядів через хмари, але характерний звук вказував, що їх випустили з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) неподалік.

"Сьогоднішні події ще раз яскраво демонструють украй крихку ситуацію з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій атомній електростанції. Найбільша в Європі атомна електростанція, що розташована на лінії фронту, і далі стикається з багатьма потенційними загрозами через цю трагічну війну", - наведено в релізі слова гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА