09:31 23.11.2023

ВАКС заарештував ексголову Держспецзв'язку з альтернативою застави у 25 млн грн

3 хв читати
ВАКС заарештував ексголову Держспецзв'язку з альтернативою застави у 25 млн грн

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або застави в 25 млн грн ексголові Державної служби спеціального зв'язку, повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у четвер.

"22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід колишньому голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку), який спільно з іншими особами підозрюється у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Державною службою засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних", - ідеться в повідомленні.

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, і застосував до колишнього очільника Держспецзв'язку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 25 млн грн застави та покладенням процесуальних обов'язків у разі її внесення.

Йдеться про колишнього голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя.

Напередодні САП повідомила, що організатору заволодіння 62 млн грн Держспецзв'язку суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави в 50 млн грн.

"22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід особі, яку слідство вважає організатором схеми заволодіння державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Держспецзв’язку засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних", - ідеться в повідомленні САП.

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, і застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 50 млн грн застави та покладенням процесуальних обов'язків у разі її внесення.

Як повідомлялося, 20 листопада НАБУ і САП викрили організовану групу у складі з керівництвом Держспецзв'язку, які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн. Слідство встановило, що у 2020 році власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв'язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, щоб уникнути відкритих торгів і забезпечити їх перемогу. Із цими компаніями підпорядковане Держспецзв'язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг і перерахувало у 2021-2022 роках кошти в сумі понад 285 млн грн.

"Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн. Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи", - зазначили правоохоронці.

НАБУ і САП оголосили підозру в заволодінні державними коштами в сумі понад 62 млн грн голові Держспецзв'язку, його заступнику та іншим посадовцям. У скоєнні злочинів підозрюють шістьох осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА