18:09 21.11.2023

ООН: Кількість випадків загибелі цивільних осіб в Україні перевищує 10 тис., нині в країні немає повністю безпечних місць

2 хв читати
ООН: Кількість випадків загибелі цивільних осіб в Україні перевищує 10 тис., нині в країні немає повністю безпечних місць

З моменту повномасштабного збройного нападу РФ на Україну зафіксовано щонайменше 10 тис. випадків загибелі цивільних осіб, серед яких більше ніж 560 становили діти, а також понад 18,5 тис. випадків поранення цивільних осіб, повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

"Десять тисяч загиблих цивільних осіб - це похмура віха для України. Війна Російської Федерації проти України триває вже 21-й місяць і загрожує перетворитися на тривалий конфлікт, що призведе до втрат людських життів, масштаби яких немислимі", - сказала голова Моніторингової місії Даніель Белль.

У ММПЛУ заявили, що цифра 10 тис. відображає кількість випадків загибелі цивільних осіб, верифікованих через застосування власної методології, і зазначили, що справжня цифра може бути значно вищою, оскільки перевірка таких даних є складною і займає певний час.

Як повідомили в ММПЛУ, 15 листопада внаслідок влучання ракети в чотириповерховий житловий будинок у Селидовому (Донецька обл.) на підконтрольній Україні території загинули четверо цивільних, збільшивши загальну кількість загиблих більш ніж до 10 тис. людей. Згадані вище загиблі включають родину, що була вимушена переселитися ще на початку війни, і 85-річну жінку.

Зазначено, що за останні три місяці - із серпня по жовтень – переважна більшість підтверджених випадків загибелі й поранення серед цивільного населення, які становили 86% від загальної кількості, сталася на території, підконтрольній уряду України. Більшість випадків сталася внаслідок застосування зброї вибухової дії з широкою зоною ураження, наприклад артилерійських снарядів, касетних боєприпасів, ракет та баражувальних боєприпасів.

Моніторинг ММПЛУ засвідчує, що значна кількість випадків загибелі й поранення цивільних осіб відбувається далеко від лінії фронту, переважно через застосування збройними силами РФ далекобійних ракет і баражувальних боєприпасів, що вражають цілі в населених пунктах у всій країні.

"За останні три місяці майже половина випадків загибелі й поранення цивільних осіб сталася далеко від лінії фронту. Можна констатувати, що в Україні нині немає повністю безпечних місць", - наголосила Белль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща піднімала в повітря авіацію через російський масований обстріл України

Унаслідок обстрілів Херсон частково залишився без світла, рух поїзда Київ-Херсон-Київ обмежено до Миколаєва

Унаслідок нічної атаки пошкоджено 14 приватних будинків на Київщині - поліція

Нацизм відродився з новим маркуванням "Сделано в России" - Зеленський

Росіяни завдали удару по об'єктах енергетичної інфраструктури в п'яти областях - "Укренерго"

Президенти США та Румунії обговорили стратегічне партнерство двох країн

Польща піднімала в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем

Ворог за добу втратив 970 людей

Клименко: У День пам'яті та перемоги над нацизмом РФ знову продемонструвала світові свою терористичну сутність

Унаслідок ракетного удару на Прикарпатті сталася пожежа на об'єкті енергетичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА