16:40 12.11.2023

Виверження вулкана на південному заході Ісландії неминуче, вважає ісландський вулканолог

1 хв читати

Можливість виверження вулкана Фаградальсф'ядль, розташованого неподалік міста Гріндавік на південному заході Ісландії, протягом неділі продовжує зростати, повідомляє ісландське Метеорологічне управління.

"Існує значний ризик виверження. Воно може початися будь-якої миті", - ідеться в комюніке ісландських метеорологів, витяг з якого наводить Бі-Бі-Сі.

Професор вулканології в Університеті Ісландії Тор Тордассон в інтерв'ю Бі-Бі-Сі повідомив, що "15-кілометровий потік магми на глибині п'ять кілометрів під вулканом продовжує залишатися активним, через що, на жаль, виверження неминуче".

За його словами, "найімовірніше воно станеться в межах Гріндавіка" - міста з населенням у 4 тис. осіб.

Напередодні влада Ісландії оголосила надзвичайний стан і розпорядилася евакуювати жителів Гріндавіка у зв'язку із загрозою виверження вулкана.

Рішення було ухвалено у зв'язку з тим, що з кінця жовтня на півострові Рейк'янес, на якому розташоване місто, зафіксували понад 24 тис. поштовхів, причому лише в п'ятницю зафіксували 800 поштовхів. Також у п'ятницю два сильні землетруси відчувалися в столиці Ісландії Рейк'явіку та на більшій частині південного узбережжя країни.

Із 2021 року на півострові Рейк'янес сталося три виверження: у березні 2021 року, у серпні 2022 року і в липні 2023 року. Усі вони сталися далеко від інфраструктури або населених пунктів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА