11:17 04.10.2023

Освітній омбудсмен виступає за обов'язкові конкурси на посади директорів шкіл

2 хв читати
Освітній омбудсмен виступає за обов'язкові конкурси на посади директорів шкіл

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявляє про необхідність відновити обов'язкове проведення конкурсів на посади директорів закладів загальної середньої освіти там, де дозволяє безпекова ситуація.

"Проведення таких конкурсів - це прояв демократії, прозорості та справедливості, а також можливість оновити управлінський менеджмент та знайти гідних кандидатів, які готові змінювати заклади освіти, здійснювати реформу НУШ, змінювати освіту в цілому. Адже саме від директора школи залежить, у якому напрямі розвиватиметься школа", - ідеться в повідомленні пресслужби омбудсмена.

За словами освітнього омбудсмена, проведення таких конкурсів зазвичай широко висвітлювали в медіа, і громадськість мала змогу ознайомитися з кандидатами, унеможливити призначення одіозних, "своїх", замішаних у корупційних діях осіб.

Горбачов нагадав, що у травні 2022 року було внесено зміни, якими визначено, що під час дії воєнного стану керівники комунальних підприємств, установ, організацій (до яких також належать керівники закладів загальної середньої освіти) можуть бути призначені без конкурсу.

"Фактично конкурси на посади керівників закладів загальної середньої освіти не скасовано, стаття 39 закону України "Про повну загальну середню освіту" є чинною. Але тепер влада громади може обирати: проводити конкурс чи призначати директорів без конкурсу. Водночас вибори ректорів вищої освіти не скасовано, їх проводять і зараз, зокрема в прифронтових областях", - ідеться в повідомленні.

Зазначено, що до освітнього омбудсмена надходять скарги щодо призначень на посади керівників шкіл, а викладені в цих скаргах факти та моніторинг соціальних мереж свідчать про наявність проблем у цій сфері, зокрема закритість, непрозорість, призначення осіб, щодо яких є сумніви, чи спроможні вони виконувати якісно та професійно посадові обов'язки.

"Вважаю, що там, де дозволяє безпекова ситуація, нам варто повернутися до відкритих конкурсів на посади директорів закладів загальної середньої освіти. Зрозуміло, що такі конкурси не слід проводити на тимчасово окупованих територіях і у прифронтових областях, де ведуться активні бойові дії. Підготували та надіслали відповідний лист до Верховної Ради України з пропозицією внести зміни до законодавства", - підсумували в освітнього омбудсмена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА