13:43 12.07.2023

Столтенберг: Сьогодні ми зустрічаємося як рівні, завтра ми зустрінемося як союзники

2 хв читати
Столтенберг: Сьогодні ми зустрічаємося як рівні, завтра ми зустрінемося як союзники

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що рішення Вільнюського саміту відкривають нову главу у відносинах альянсу та України, і якщо сьогодні вони зустрічаються як рівні, то в майбутньому зустрічатимуться як союзники.

"Рішення, ухвалені у Вільнюсі, є початком нової глави у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємося як рівні, я з нетерпінням очікую того дня, коли ми зустрінемося як союзники", - заявив Столтенберг у середу у Вільнюсі на пресконференції, що відбулася на полях саміту НАТО після двосторонньої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Після пресконференції відбудеться перше засідання Ради Україна-НАТО, в якому також візьме участь глава Української держави.

Генсек нагадав, що у вівторок союзники схвалили для України пакет із трьох складових, який "наблизить Україну до НАТО", зокрема багаторічну програму практичної допомоги, створення нової Ради Україна-НАТО, а також знову підтвердили, що Україна буде членом НАТО, і прибрали вимогу про План дій щодо членства.

"Наша нова програма допоможе Україні перейти від обладнання та стратегій радянського часу до натовських стандартів і зробить українські Збройні сили повністю сумісними з натовськими. Інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО розпочнеться за кілька хвилин. Це буде форум, де Україна і союзники зустрічатимуться як рівні, проводитимуть консультації щодо кризових ситуацій і спільно ухвалюватимуть рішення. Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли. Союзники знову підтвердили, що Україна буде членом альянсу, і погодилися прибрати вимогу ПДЧ. Це змінить український шлях до членства з процесу, що складається з двох кроків, до процесу одного кроку, і ми направимо запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли погодяться союзники й будуть виконані умови. Це сильний, єдиний меседж союзників щодо шляху до членства НАТО", - деталізував він.

Столтенберг також зазначив, що після війни Україні мають бути надані "надійні гарантії безпеки, щоб історія не повторилася". "Тому я вітаю, що багато союзників сьогодні заявлять про те, що нададуть довгострокову безпекову допомогу Україні. Це допоможе стримати майбутню агресію Росії після того, як ця війна завершиться, і буде доповненням підтримки, яку надає НАТО", - додав генсек альянсу.

Він знову заявив, що "коли президент Путін напав на Україну торік, він недооцінив хоробрість українського народу, хоробрість українських Збройних сил і стійкість українського політичного керівництва". "Але він також недооцінив єдність і силу союзників по НАТО. НАТО продовжуватиме стояти з вами так довго, скільки буде потрібно", - запевнив Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА