16:45 21.06.2023

У розслідуваннях СБУ - майже 500 підозрюваних із військово-політичного керівництва РФ і командування армією

2 хв читати
У розслідуваннях СБУ - майже 500 підозрюваних із військово-політичного керівництва РФ і командування армією

Служба безпеки України від початку повномасштабного вторгнення розпочала досудове розслідування майже 92 тис. кримінальних проваджень, пов'язаних із військовою агресією РФ проти України, підозри висунуто 448 представникам військово-політичного керівництва РФ і командування російської армії, 22 із них уже засуджено, повідомляє СБУ з посиланням на главу української спецслужби Василя Малюка.

У повідомленні СБУ в телеграм-каналі в середу наголошується, що на сьогодні триває слідство у близько 43 тис. справ, що стосуються саме порушень РФ законів і звичаїв війни.

"На сьогодні СБУ розслідує майже 43 тис. проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. І ми не просто фіксуємо ці злочини. А виконуємо всі необхідні процесуальні дії у рамках українського законодавства. Щоб рано чи пізно всі російські злочинці постали перед судом", - наводяться в повідомленні слова Малюка під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань взаємодії правоохоронних і державних органів, що відбулося в Офісі генерального прокурора.

Глава СБУ наголосив, що розслідування злочинів, скоєних РФ, є надзвичайно важливим і для українців, і для всього світу.

"Насамперед це стосується найвищого військово-політичного керівництва РФ і командування армії. За словами Василя Малюка, повідомлено про підозру 448 воєнним злочинцям із цієї категорії російських посадовців, зокрема понад 25 командувачам окремих родів військ і армій", - ідеться в повідомленні.

Також, як зазначають у СБУ, встановлюються і виконавці злочинів. "Наприклад, оголошено про підозру командиру важкого бомбардувального полку полковнику Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку у Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ "Амстор" у Кременчуку в червні 2022 року", - інформують у спецслужбі.

Загалом до суду направлено 95 кримінальних проваджень стосовно 142 осіб із військово-політичного керівництва РФ, із яких уже засуджено 22.

"Рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту Путіна і Львової-Бєлової - це тільки початок. Ми маємо забезпечити потужну доказову базу, щоб пройти цей шлях повністю", - наголосив Малюк.

Очільник СБУ додав, що до цієї роботи долучаються і міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і "магістральне" провадження про російську агресію проти України.

"Сама спецслужба застосовує сучасні підходи для фіксації воєнних злочинів РФ. Це не тільки огляди місць злочинів, а й аналіз відкритих даних, використання різних програмних продуктів, системна взаємодія з військовими та Офісом генпрокурора", - йдеться в повідомленні.

"СБУ максимально уніфікує роботу з пошуку та аналізу даних – щоб не втратити жоден доказ злочину. Уламки ракет, перехоплені розмови, знімки з супутника і "трофейна документація" – все йде в нашу скарбничку доказів", - підсумував Малюк.

Джерело: https://t.me/SBUkr/8716

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочато досудове розслідування у справі про погрози журналістам "Української правди" - прокуратура

Правоохоронці передали до суду справу сина екснардепа від "ОПЗЖ", обвинуваченого в організації замовного вбивства

Кабмін затвердив порядок повернення дітей, депортованих унаслідок агресії РФ

Україна та Люксембург розпочали переговори про укладення безпекової угоди

Шмигаль обговорив із Блінкеном черговий пакет військової допомоги та конфіскацію російських активів

Рада ЄС готується ухвалити наступного тижня офіційне рішення щодо використання доходів від активів РФ

У Харкові ворожий удар спровокував пожежу в гаражах - Терехов

Дитина загиблого військовослужбовця, зачата за життя батька, а народжена після його смерті, має право на частину одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця - КАС ВС

Окупанти обстріляли село в Чернігівській області, одна людина загинула - голова ОВА

Окупант застрелив упритул жителя Вовчанської громади, ще одна людина зникла - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА