07:39 02.06.2023

Рейди РДК і Легіону "Свобода Росії" викликають підвищену тривогу в інформаційному просторі РФ

3 хв читати
Рейди РДК і Легіону "Свобода Росії" викликають підвищену тривогу в інформаційному просторі РФ

Публічна реакція російських держчиновників і блогерів на рейди Російського добровольчого корпусу і Легіону "Свобода Росії" в Білгородську область демонструє підвищену тривогу в інформаційному просторі РФ, повідомляється у зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Реакція російських офіційних осіб і блогерів на обмежений рейд у Білгородській області свідчить про збереження підвищеної тривоги в російському інформаційному просторі з приводу війни в Україні", - зазначають аналітики ISW.

Інститут вивчення війни акцентує - у Білгородській області відбувається евакуація населення з прикордонних територій.

"Губернатор Гладков повідомив, що російська влада Білгородської області евакуювала 200 дітей до Пензенської області та планує 3 червня евакуювати ще 600 дітей до Калузької та Ярославської областей. З 1 червня Служба Росії повідомила, що Гладков домовився з владою кількох регіонів Росії про прийом 1200 білгородців під час евакуації. Ці евакуації, відзначена Путіним уважність і характеристика рейду як спроби "вторгнення" на російську територію дають підстави припустити, що Кремль намагається використати ці обмежені рейди для підтримки тривалих інформаційних операцій, спрямованих на те, щоб показати війну в Україні як екзистенціальну і заручитися внутрішньою підтримкою для затяжної війни", - йдеться у зведенні.

Крім того, пише ISW, деякі російські блогери використовували ситуацію в Білгородській області для критики російського керівництва, тоді як інші стверджували, що "обмежені рейди є передвісниками українських контрнаступальних операцій".

"Колишній російський офіцер і затятий націоналіст Ігор Гіркін стверджував, що підвищена активність у Росії є результатом того, що російські війська витрачають даремно резерви..., російська влада не здатна перевести економіку на військові рейки, а Кремль вирішив не запроваджувати воєнний стан... Ці невдачі змусили Україну зрозуміти відносну слабкість Росії, припустив, що вони додали сміливості українським силам для проведення операцій у самій Росії", - цитує блогера Інститут вивчення війни.

Також ISW звертає увагу на його слова, що Кремль, найімовірніше, надто пізно відреагує на ймовірні українські операції в Росії і що на той час підтримка російською громадськістю російського керівництва ослабне.

Крім того, йдеться у зведенні, частина російських воєнкорів вважають, що рейди в Білгородській області є спробою України відвернути російські сили від важливих ділянок фронту в Україні в прикордонні райони напередодні можливих українських контрнаступальних операцій.

Водночас у повідомленні ISW йдеться про те, що операції РДК і Легіону "Свобода Росії" в Білгородській області є рейдами за доктриною американської армії.

"Рейди, згідно з доктриною армії США, є дрібномасштабними штурмовими операціями, що передбачають швидке проникнення на ворожу територію з метою отримання інформації, розгрому ворожих сил або знищення об'єктів. Рейди закінчуються запланованим відходом із вузько визначеної цільової області і не спрямовані на встановлення довгострокового контролю над територією. РДК і ЛРС не робили серйозних спроб встановити контроль над територією Білгородської області ні 1 червня, ні під час рейду 22 травня, незважаючи на декларовану ними мету захоплення території Росії", - наголошується у зведенні ISW.

Джерело: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-june-1-2023

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА