20:18 04.05.2023

Україна та Нідерланди рішуче налаштовані на створення всеосяжної системи притягнення Росії до відповідальності за агресію - заява

2 хв читати
Україна та Нідерланди рішуче налаштовані на створення всеосяжної системи притягнення Росії до відповідальності за агресію - заява

Між Україною та Нідерландами підписано спільну заяву, в якій сторони висловлюють рішучу налаштованість на створення всеосяжної системи притягнення Росії до відповідальності за агресію проти України або у світі.

У документі наголошується, що російська агресія в Україні є явним порушенням Статуту ООН, зламом міжнародного миру й безпеки, у зв'язку з чим російські посадовці та інші особи, які планували, готували, наказували та вчиняли злочини, мають бути притягнуті до відповідальності.

"Наша мета - виключити безкарність за ці злочини, серед яких примусові депортації та умисні спроби знищити українську ідентичність та етнічну приналежність, зокрема культуру та мову. (...) Ми рішуче налаштовані на створення для України всеосяжної системи притягнення до відповідальності", - йдеться в заяві.

Така система, стверджують автори, має складатися з трьох рівнів.

"1. Розслідування й судове переслідування за міжнародні злочини на національному та міжнародному рівнях. 2. Створення ad hoc спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії. 3. Забезпечення повної компенсації шкоди, завданої Україні й українському народу, шляхом створення міжнародного компенсаційного механізму", - зазначено в документі.

З метою забезпечення ефективної координації міжнародних зусиль для підтримки України на всіх цих напрямках Україна і Нідерланди налаштовані на роботу в рамках Групи стратегічного діалогу щодо забезпечення відповідальності для України ("Група діалогу").

Відповідно до тексту заяви, Україна та Нідерланди визнають, що переважну більшість міжнародних злочинів РФ мають розслідувати генпрокурор України та його Офіс. Водночас Нідерланди підтверджують готовність продовжувати надавати фінансову та практичну підтримку.

Крім того, сторони також визнають той факт, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні, тому Україна і Нідерланди висловлюють прихильність створенню спеціального ad hoc трибуналу для судового переслідування та винесення вироку за цей злочин із залученням міжнародної спільноти.

Сторони також висловлюють вдячність Раді Європи за її прихильність до створення реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Наголошується, що такий реєстр є першим кроком до створення міжнародного компенсаційного механізму, необхідного для забезпечення повної та ефективної компенсації завданих Російською Федерацією шкоди та збитків, спричинених її агресією проти України.

Повний текст заяви оприлюднено на сайті Офісу президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей дістали поранення

Окупанти за добу завдали 335 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Ворог уночі та вранці обстрілював Миколаївську область, є пошкодження рекреаційних об'єктів, житлових будинків та об'єкта теплогенерації

ЗС України за добу ліквідували 1096 окупантів

Увечері та вночі ворог атакував Дніпропетровську область безпілотниками

ППО ліквідувала п’ять із дев’яти ворожих БПЛА у п'яти областях України

У Миколаєві після атаки БПЛА пошкоджено рекреаційні та інфраструктурні об'єкти

У Середземному морі РФ тримає два кораблі, один із них ракетоносій "Калібрів"

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 88 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 32 ракетних і 64 авіаудари

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА