11:30 05.04.2023

ДБР завершило розслідування про держзраду ексначальника ГУ СБУ в Криму Кулініча

4 хв читати
ДБР завершило розслідування про держзраду ексначальника ГУ СБУ в Криму Кулініча

Працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування кримінального провадження щодо державної зради колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олега Кулініча. Після ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справу буде передано до суду, повідомила пресслужба ДБР.

"Під час розслідування працівники ДБР виявили нові факти та докази протиправної діяльності полковника СБУ та повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень, а саме: у самовільному залишенні місця служби, вчиненому військовослужбовцем в умовах воєнного стану, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 407 Кримінального кодексу України; у заволодінні зброєю та бойовими припасами військовою службовою особою зі зловживанням службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 410 КК України; у незаконному зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) тощо", - зазначено в повідомленні.

Встановлено, що представники ФСБ РФ залучили Кулініча до негласної співпраці, він отримав оперативний псевдонім "Котигорошко". За завданням російських спецслужб ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович (у минулому офіцер КДБ СРСР) і колишній глава Адміністрації президента України Андрій Клюєв, які з 2014 року переховуються від правосуддя в Москві, створили так званий політичний офіс для контролю за діяльністю впливових українських політиків та правоохоронців, пошук у їхньому середовищі агентів впливу для контролю за політичними процесами в українському суспільстві.

Глава Служби безпеки України Василь Малюк зазначив, що правоохоронці зробили максимум, щоб не просто затримати високопоставленого державного зрадника, а й зібрати потужну доказову базу, на основі якої суд зможе винести справедливий вирок.

"Це чіткий сигнал усім, хто працює на ворога: СБУ обов'язково вас знайде і змусить відповідати за скоєне, де б ви не ховалися. Кожного "крота" витягнемо на світло", - заявив Малюк, повідомляє пресслужба СБУ.

Він також наголосив, що співробітники СБУ провели "безпрецедентну філігранну розробку і подальшу реалізацію", здійснивши агентурно-технічне проникнення до лав ФСБ, і змогли отримати всі файли, в яких Кулініч доповідав у Москву інформацію, зокрема й секретну, щодо ситуації в Україні, в СБУ, і про намагання впливати на різні процеси.

У липні 2022 року ДБР повідомило про підозру в держзраді Сівковичу і трьом співробітникам ФСБ РФ у шпигунстві. Встановлено, що Сівкович через довірених осіб контролює в Україні низку фірм і підприємств, які використовують для прикриття діяльності членів злочинної організації, а також фінансування осіб, які їм сприяють.

Слідство також встановило, що Кулініч був довіреною особою Сівковича. Він активно співпрацював зі створеним ФСБ "політичним офісом" і виконував вказівки кураторів для впровадження "своїх людей" у різні державні та правоохоронні органи, проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, підбурювання громадян України до державної зради.

Малюк зазначив, що цей офіс у Москві є своєрідною "кротофермою".

"Основне його завдання - збір інформації та робота по Україні. В офісі присутні кадрові співробітники 5-ї служби ФСБ РФ. І безпосередньо вони в повній співпраці з Сівковичем взаємодіяли з Кулінічем. Після того як він передавав інформацію, вони доповідали у ФСБ", - зауважив глава СБУ.

Зазначено, що Кулініч заздалегідь знав про плани збройних сил РФ здійснити напад із тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України, але навмисне приховав цю надважливу інформацію від керівництва та заборонив надсилати будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ.

У перші години вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництву СБУ і суспільству про реальну обстановку в регіоні, не вжив жодних заходів для захисту державного суверенітету, дав вказівку особовому складу залишити місце служби, пізніше видав штатну зброю людям, які не мали стосунку до СБУ.

Крім цього, чиновник сам залишив місце постійної дислокації і вже 24 лютого виїхав до Києва. В одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі виявили схованку зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

Глава СБУ наголосив, що самоочищення Служби від "кротів" і зрадників - один із пріоритетних напрямів роботи на сьогодні.

"Самоочищення служби надзвичайно важливе, особливо під час війни. Тож робимо для цього максимум. Ми знаходимо всі ганебні явища в самій службі, локалізуємо їх. Це відчуває весь особовий склад, про це знає керівництво держави. І я сподіваюся, народ України це відчуває також", - наголосив Малюк.

Як повідомлялося, Кулініча затримали 16 липня 2022 року під час спецоперації ДБР і СБУ. Йому було повідомлено про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) і створенні злочинної організації (ч. 3 ст. 255 КК України).

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Під арештом він перебуває понині.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА