16:16 20.02.2023

Об’єднання Китаю з Росією призвело б до світової війни - Зеленський

2 хв читати
Об’єднання Китаю з Росією призвело б до світової війни - Зеленський

Об'єднання Китаю з Росією призвело б до світової війни, і Китай це усвідомлює, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому Welt.

Як зазначив глава держави, для України важливо, щоб Китай не почав підтримувати Росію у війні. Водночас Зеленський наразі не бачить можливості підтримки з боку Китаю для України.

"Китайське питання є надзвичайно складним. Для нас важливо, щоб Китай не підтримував Російську Федерацію в цій війні. Насправді я хотів би, щоб це (підтримка Китаю – ІФ-У) було на нашому боці. Наразі я не думаю, що це можливо", - заявив він.

Паралельно Зеленський наголосив, що Китай має можливість прагматично оцінити те, що відбувається в Україні.

"Я бачу шанс для Китаю прагматично оцінити те, що тут відбувається. Бо якби Китай об'єднався з Росією, була б світова війна. І я думаю, що Китай ясно це усвідомлює", - сказав президент.

Відповідаючи на запитання, що може зробити Україна, щоб переконати Пекін відмовитися від свого нейтралітету щодо війни, Зеленський зазначив, що Китай має підтримувати українську Формулу миру та працювати у сфері безпекових гарантій.

"Була чітка обіцянка Китаю підтримувати територіальну цілісність України. Ми мали ці гарантії. І я хотів би попросити дотримуватися нашої Формули миру із 10 пунктів... Ядерна безпека – це перший момент, коли Китай має відігравати роль разом із США та деякими державами-членами ЄС. Тому ви (Китай - ІФ-У) не можете просто поводитися нейтрально, як це було досі. Китай має підтримувати Формулу миру, запропоновану нами, і працювати на безпекові гарантії", - сказав Зеленський.

Зокрема, президент відзначив факт окупації РФ української АЕС в Енергодарі.

"Йдеться про ядерну безпеку, тому що росіяни окупували нашу атомну електростанцію. Це серйозна загроза, від якої ніхто не може відвернутися. Ніхто не може сильно вплинути на росіян. І тому залишається лише дипломатія", - резюмував він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА