16:56 03.01.2023

СБУ ліквідувала корупційну схему розкрадання коштів на експорті зерна

2 хв читати
СБУ ліквідувала корупційну схему розкрадання коштів на експорті зерна

 Служба безпеки України спільно з Бюро економічних злочинів викрила злочинну схему розкрадання коштів на експорті українського зерна.

"До організації оборудки причетні більше як 10 високопосадовців. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. Вони налагодили масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Через це держава недоотримала сотні мільйонів гривень", - повідомляється у телеграм-каналі СБУ у вівторок.

За інформацією спецслужби, для реалізації схеми її учасники задіяли понад 370 комерційних структур з ознаками фіктивності, через них ділки масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агропромислових холдингів.

"Щоб "заплутати" торговельні ланцюги та уникнути сплати обов'язкових платежів до бюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї фірми-прокладки до іншої. І лише після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон", - уточнюється в повідомленні.

За даними слідства, співробітники Бюро економічної безпеки завчасно виявили факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Державну митну службу. Проте, як зазначено в повідомленні, чиновники митниці не врахували відповідних зауважень і дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції комерсантів за кордон.

Встановлено, що цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів в Одеському, Чорноморському та Південному портах.

Під час 30 обшуків в адміністративних приміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів та за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнові записи, документи в електронному вигляді, мобільні телефони з доказами проведення оборудки. У рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України вирішується питання про повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

11 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА