13:51 10.11.2022

Колишнього топчиновника "Укргазбанку" заарештовано з альтернативою застави - САП

2 хв читати
Колишнього топчиновника "Укргазбанку" заарештовано з альтернативою застави - САП

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила рішення взяття під варту з альтернативою застави колишнього топчиновника "Укргазбанку", повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"10 листопада 2022 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу САП і застосувала до колишнього директора департаменту та заступника голови правління "Укргазбанку" - одного з підозрюваних у справі про нанесення понад 206 млн грн збитків АБ "Укргазбанк", запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі понад 40 млн грн", - йдеться у повідомленні САП у телеграм-каналі у четвер.

Також суд поклав на підозрюваного низку зобов'язань у разі внесення застави: прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду, повідомляти детективу, прокурору або суду про зміну свого місця проживання та роботи, здати на зберігання до відповідного територіального підрозділу Державної міграційної служби України паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

Термін дії зобов'язань - до 31 грудня 2022 року включно.

Як повідомлялося, спочатку 31 жовтня ВАКС обрав запобіжним заходом лише заставу. Після цього Укрексімбанк повідомив, що член його правління Олександр Ігнатенко співпрацює зі слідством у справі Укргазбанку, де він обіймав посаду члена правління до березня 2020 року, та вживає всіх законних методів для доказу своєї невинуватості.

Укрексімбанк уточнював, що з дати передачі справи до суду Ігнатенко перебуває у Києві та виконує посадові обов'язки члена правління Укрексімбанку.

Ще раніше, на початку жовтня, антикорупційні органи України повідомили про викриття протиправної діяльності посадових осіб державного Укргазбанку та про підозри п'яти основним фігурантам цього злочину, серед яких ексголова Укргазбанку і Кирило Шевченко, що подав у відставку з посади голови Національного банку України.

За інформацією прокуратури, встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про підписані з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використало її для розкрадання коштів.

"З цією метою посадові особи банку забезпечили підписання фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи "агентами" банку залучили до нього великих клієнтів. За такі "агентські послуги" банк щомісяця незаконно виплачував "винагороду" цим особам", - пояснили у САП.

Слідством встановлено, що протягом 2014-2020 років за цією схемою 52 фіктивним агентам було безпідставно перераховано кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн.

Потім, 23 жовтня, НАБУ оголосило в розшук вже ексголову НБУ Шевченка, а також заступника голови правління Укргазбанку Дениса Чернишова та заступника директора департаменту роботи з корпоративними віп-клієнтами Олену Хмеленко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА