17:19 17.10.2022

Рада ЄС розширила санкції проти Ірану за порушення прав людини

2 хв читати
Рада ЄС розширила санкції проти Ірану за порушення прав людини

Рада ЄС із закордонних справ у понеділок у Люксембурзі ухвалила рішення про запровадження додаткових санкцій проти винних у серйозних порушеннях прав людини в Ірані.

"Сьогодні рада додала одинадцять фізичних та чотири юридичні особи до списку суб'єктів, які підпадають під обмежувальні заходи в контексті наявного санкційного режиму щодо стану прав людини в Ірані. Це пов'язано з їх роллю у смерті Махси Аміні та насильницькою реакцією на нещодавні демонстрації в Ірані", - йдеться у комюніке Ради ЄС.

У документі повідомляється, що вжиті обмежувальні заходи поширюються на тих, хто несе відповідальність за смерть Аміні: поліцію моралі Ірану та двох її ключових фігур - Мохаммада Ростамі та Хадж Ахмада Мірзаї. Крім того, санкції зачіпають Сили правопорядку Ірану, а також низку їх місцевих керівників "за роль у жорстокому придушенні протестів".

До списку внесено міністра інформаційних та комунікаційних технологій Ірану Іссу Зарепура через його відповідальність за відключення інтернету.

Запроваджені заходи передбачають заборону на поїздки до ЄС та заморожування активів, пояснюють у Брюсселі. Крім того, громадянам та компаніям ЄС заборонено надавати кошти перерахованим фізичним та юридичним особам. Режим санкцій щодо прав людини в Ірані також передбачає заборону експорту до цієї країни обладнання, яке може бути використано для внутрішніх репресій, та обладнання для моніторингу телекомунікацій.

Санкційний список тепер охоплює загалом 97 фізичних осіб та вісім юридичних осіб.

Інцидент із 22-річною Махсою Аміні стався 13 вересня біля однієї зі станцій метро Тегерану. Дівчину затримали співробітники поліції моралі за "неправильне носіння" хіджабу, її доставили до відділення, де вона через декілька днів померла. У поліції заявили, що причиною смерті став серцевий напад, а її сім'я наполягає на тому, що вона не мала проблем зі здоров'ям, зокрема із серцево-судинною системою. Родичі Аміні також наголосили, що не змогли отримати дозволу побачити її тіло.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА