18:01 01.09.2022

ВАКС стягнув у дохід держави активи Євтушенкова, до якого застосовано санкції

2 хв читати
ВАКС стягнув у дохід держави активи Євтушенкова, до якого застосовано санкції

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) 1 вересня повністю задовольнила позовні вимоги Міністерства юстиції України та ухвалила рішення стягнути в дохід держави активи російського громадянина Володимира Євтушенкова, на якого указом президента України накладено санкції, повідомляє ВАКС.

"Це перше рішення про конфіскацію майна російського громадянина в Україні. Така конфіскація, передбачена законом України "Про санкції", має винятковий характер та може застосовуватися лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України", - наголошується у повідомленні суду, розміщеному в четвер на сайті ВАКС без зазначення прізвища.

Водночас в інформації на сайті в переліку справ, які слухалися у четвер, зазначено як відповідача за позовом Мін'юсту російського бізнесмена Володимира Євтушенкова, бенефіціара АФК "Система" та ексспіввласника "Vodafone Україна".

Згідно з повідомленням, під час судового розгляду встановлено факт підтримки російським громадянином дій країни-агресора, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

"Суд встановив зв’язок між діяльністю відповідача як кінцевого бенефіціарного власника ряду юридичних осіб, які займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії та фактом використання таких БПЛА під час російської збройної агресії проти України. Фінансування відповідачем збройної агресії проти України призводить до суттєвих негативних наслідків для держави та суспільства", - наголошується у повідомленні.

За інформацією суду, Колегія суддів встановила причинний зв’язок між діями відповідача, які полягали в організації матеріально-технічного забезпечення підготовки та здійснення збройної агресії проти України та порушенням фундаментальних прав та свобод людини та суспільства в цілому.

Центр протидії корупції на своїй сторінці у фейсбуці також повідомляє, що ВАКС конфіскував статки російського олігарха Володимира Євтушенкова. Зокрема, ВАКС конфіскував 17 об'єктів нерухомості загальною площею майже 100 тис. м кв., а також частки олігарха в кількох українських фірмах, а саме: 42,09% у ТОВ "Електрозавод-ВІТ" (Запоріжжя), 59,2% у ТОВ "ІТМ-Україна" (Київ), 59,2% у ТОВ "Смарт Диджитал Солюшнс" (Київ), 42,09% у ТОВ "Науково-інженерний центр "ЗТЗ-Сервіс" (Запоріжжя), 34,21% у АТ "Український науково-дослідний проектно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування" (Запоріжжя)", - йдеться в інформації ЦПК.

У рамках оновленого у травні законодавства про санкції ВАКС мав 10 днів на розгляд цього позову. Після рішення ВАКС сторони мають п'ять днів на його оскарження в Апеляційній палаті ВАКС із можливістю продовження ще на 10 днів. Рішення РНБО щодо блокування активів Євтушенкова було введено в дію указом президента від 24 травня цього року. Згідно з інформацією на сайті ВАКС, склад суду було призначено 24 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА