07:45 31.08.2022

Запуск американської місії "Артеміда-1" до Місяця заплановано на 3 вересня

2 хв читати
Запуск американської місії "Артеміда-1" до Місяця заплановано на 3 вересня

Запуск космічного корабля Orion за допомогою ракети-носія Space Launch System (SLS) до Місяця в рамках американської місії "Артеміда-1" запланований на 3 вересня, повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

"Тепер ми плануємо запуск місії "Артеміда-1" до Місяця на 3 вересня. Двогодинне стартове вікно відкриється о 14:17 за Східним узбережжям США", - повідомило управління в соцмережах.

Раніше запуск місії планувалося здійснити 29 серпня, проте зворотний відлік часу було зупинено за 40 хвилин до старту, а потім скасовано. В американському космічному відомстві повідомили, що причиною скасування став витік рідкого водню, виявлений при заправці нової американської надважкої ракети-носія SLS.

Під час пресконференції NASA, що відбулася у четвер, керівник програми SLS Джон Ханікатт повідомив, що дані про неполадки з двигуном могли з'явитися через неправильну роботу встановленого на ньому датчика. Він додав, що команда фахівців продовжує аналізувати дані та доопрацьовує план запуску.

У разі негоди у планований день старту наступною датою старту NASA розглядає 5 вересня.

Запуск планується здійснити зі стартового майданчика 39B космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді.

У рамках тестової місії Artemis 1 космічний корабель Orion у непілотованому режимі повинен буде попрямувати до Місяця та пробути на його орбіті кілька тижнів. Потім корабель повинен буде повернутися до Землі і приводнитися в Тихому океані біля берегів Каліфорнії.

Тестовий політ повинен продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії.

Ракета-носій SLS, розроблена корпорацією Boeing, наразі є найпотужнішою у світі. У базовій версії вона здатна виводити на орбіту 95 тонн корисного навантаження. Перспективні модифікації ракети-носія мають забезпечити збільшення вантажопідйомності до 130 тонн.

За планом американського космічного агентства, у 2024 році планується здійснити місію Artemis 2, в рамках якої до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів. Пілотований корабель повинен здійснити обліт природного супутника Землі. Після виконання тривалого космічного польоту корабель Orion, що спускається, з астронавтами приводниться в Тихому океані. У рамках місії Artemis 3, запланованої у 2025 році, американські астронавти мають висадитися на поверхню Місяця.

Програма Artemis була оприлюднена у вересні 2020 року. Її головна мета - повернення через 53 роки після останньої місії американських астронавтів на місячну поверхню, будівництво близькомісячної станції та підготовка умов для можливої колонізації Місяця в майбутньому.

За даними американських експертів товариства The Planetary Society, NASA розробляло ракету-носій SLS та космічний корабель Orion протягом 17 років. На ці цілі агентство витратило близько 50 млрд доларів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА