14:39 26.08.2022

Голова Чечні Кадиров і люди з його оточення підозрюються у скоєнні злочинів в Україні – СБУ

3 хв читати
Голова Чечні Кадиров і люди з його оточення підозрюються у скоєнні злочинів в Україні – СБУ

За матеріалами Служби безпеки України повідомлено про підозру у скоєнні низки злочинів на території України главі Чеченської Республіки РФ Рамзану Кадирову і двом його найближчим соратникам, повідомляє СБУ.

"Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази воєнних злочинів з боку: Рамзана Кадирова, голови Чеченської Республіки РФ; Данііла Мартинова, заступника начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ у Чеченській Республіці, Хусейна Межидова, командира тактичної групи 249 окремого моторизованого батальйону "Південь" 46 окремої бригади оперативного призначення північнокавказького округу військ національної гвардії Російської Федерації", - йдеться у повідомленні СБУ у телеграм-каналі у п'ятницю.

За інформацією СБУ, задокументовано, що в лютому-березні 2022 року Кадиров особисто керував розробкою та плануванням окремих військових операцій цих підрозділів, віддавав накази, заслуховував звіти та доповіді їхніх керівників.

Згідно з повідомленням української спецслужби, Мартинову минулому був спецпризначенцем ФСБ, а зараз відповідає за підготовку особистої охорони Кадирова, після того як той відмовився від охорони ФСБ.

"Встановлено, що 5 березня Мартинов особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. За його наказами було взято в заручники майже 500 осіб (пацієнтів диспансеру, персонал та місцевих жителів), серед яких – понад сотня лежачих хворих; підходи до будівлі були заміновані, а сам інтернат перетворено на вогневу позицію окупантів", - зазначається в повідомленні.

У СБУ зазначають, що за наказом іще одного наближеного до глави Чечні Хусейна Межидова в у період з 25 лютого по 13 березня відбулося незаконне захоплення у заручники та утримування у підвалах багатоповерхівок майже двох сотень жителів Гостомеля.

"Серед потерпілих – жінки, люди похилого віку та неповнолітні діти. Тих з полонених, хто, не витримавши нелюдських умов тримання (сирість, холод, нестача води, їжі та медикаментів), помирав, "хоронили" тут же, поблизу будинку", - йдеться у повідомленні.

Обох "військових чиновників" звинувачують в утриманні цивільних, порушенні правил поводження з цивільним населенням, використанні їх як живого щита, Межидова – також у пограбуванні цивільних осіб та об'єктів.

"Слідчі СБУ оголосили Кадирову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків), ч.3 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України). Данііл Мартинов і Хусейн Межидов обвинувачуються за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням)", - інформують у СБУ.

Триває слідство щодо встановлення інших злочинів, скоєних фігурантами під час ведення бойових дій проти України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА