15:17 11.08.2022

Кулеба закликав Гроссі та Гутерреша терміново відправити міжнародну місію на окуповану Росією Запорізьку АЕС

2 хв читати
Кулеба закликав Гроссі та Гутерреша терміново відправити міжнародну місію на окуповану Росією Запорізьку АЕС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша відправити міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ і за участі військових експертів ООН на Запорізьку АЕС для оцінки загроз ядерній безпеці внаслідок захоплення АЕС.

"Вчора я надіслав офіційний лист генеральному директору МАГАТЕ Рафаелю Гроссі та генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу. Я повідомив керівникам цих двох організацій факти порушення російськими окупантами всіх семи основних принципів ядерної безпеки та захищеності МАГАТЕ під час окупації Запорізької АЕС… Я закликав надіслати на ЗАЕС міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ. Запропонував включити до неї військових експертів ООН, оскільки для оцінки загроз мілітаризації об'єкта обов'язково мають бути спеціалісти відповідної експертизи", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

Кулеба наголосив, що "росіяни фактично перетворили найбільшу атомну електростанцію Європи на військову базу і ставлять під загрозу безпеку всього континенту".

За словами міністра, Україна наполягає, щоб міжнародна місія була організована у найкоротші терміни та прибула на окуповану ЗАЕС виключно через територію України, для чого українська сторона готова надати необхідне сприяння.

"Якщо Росії нема чого приховувати, вона має невідкладно надати спеціалістам МАГАТЕ та ООН доступ до Запорізької АЕС", - заявив глава МЗС.

Кулеба вкотре наголосив, що необхідно посилити міжнародний тиск на Москву для повернення станції під повний контроль України та недопущення ядерної катастрофи.

Міністр також назвав ініціативу Росії про скликання засідання Ради безпеки ООН на тему безпеки ЗАЕС "нахабством, яке не знає меж і досягло вже глобальних масштабів".

"Держава-терорист, яка обстрілювала найбільшу в Європі атомну електростанцію, захопила її, розмістила на її території зброю та продовжує обстріли, хоче поговорити про безпеку. Але російська брехня не пройде. Ми забезпечимо росіянам таке обговорення, що на них не залишиться живого місця. Весь світ знає, що Росія займається ядерним тероризмом і засідання Ради безпеки це вкотре підтвердить", - запевнив Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА