17:04 01.07.2022

Санкції може бути знято з Росії в разі гарантій неповторення агресії та компенсації збитків – Єрмак

2 хв читати
Санкції може бути знято з Росії в разі гарантій неповторення агресії та компенсації збитків – Єрмак

Дія запроваджених проти Росії санкцій має тривати, доки Росія не виконає двох умов. По-перше, вона має надати належні запевнення й гарантії неповторення агресії проти України. По-друге, вона має забезпечити повну компенсацію шкоди, заподіяної Україні та її громадянам.

Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак, виступаючи в п'ятницю на першому засіданні Групи з питань міжнародних безпекових гарантій, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зазначивши, що Україна категорично відмовляється повторювати досвід безпекових запевнень у рамках Будапештського меморандуму, Єрмак наголосив на необхідності насамперед забезпечити здатність України реалізувати право на самозахист.

"Цей блок гарантій включатиме, зокрема, подальше надання сучасних конвенційних озброєнь та бойової техніки без будь-яких обмежень та політично обумовлених перешкод. Швидке відновлення оборонного потенціалу України є одним із важливих чинників запобігання повторенню агресії. Тому нам буде потрібна щорічна фінансова допомога для розвитку оборонного сектору", - сказав він.

"Наступний блок – це дії щодо стримування нової агресії. Оперативне постачання Україні всього необхідного для забезпечення всеохопної реалізації права на самозахист, включно з озброєнням, обладнанням, фінансовою та іншою допомогою, є наріжним каменем цього блоку", - сказав Єрмак.

На його думку, "треба побудувати систему двосторонніх та/або багатосторонніх договорів, які передбачатимуть детальні механізми дій гарантів на випадок агресії проти України".

"Необхідними елементами цього блоку ми вважаємо постійний механізм оцінки загроз і викликів безпеці та взаємного інформування про них, а також механізми термінових дво- або багатосторонніх консультацій", - сказав він.

Останнім блоком гарантій, за його словами, має бути санкційна політика. Крім уже запроваджених санкцій, зазначив він, "також передбачається дієвий механізм впровадження превентивних санкцій на майбутнє – у разі виникнення загрози агресії. Водночас необхідні гарантії термінового впровадження узгодженого та синхронного міжнародного режиму санкцій у разі, якщо агресія таки відбудеться".

"Коли практика підтвердить дієвість гарантій для України, вони можуть бути поширені на інші країни. Ідея президента Володимира Зеленського полягає в тому, щоб безпекові гарантії для України в майбутньому стали основою нової світової системи безпеки. Формат U24 (United 24) – це своєрідна служба порятунку для країн", - заявив Єрмак.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА