16:32 01.07.2022

На українському будівельному ринку очікують дефіциту продукції металопрокату, мінеральної вати та віконних профілів

2 хв читати
На українському будівельному ринку очікують дефіциту продукції металопрокату, мінеральної вати та віконних профілів

Українські забудовники очікують дефіциту продукції металопрокату, мінеральної вати та віконних профілів, прогнозують збільшення частки імпортних матеріалів у житловому будівництві до 80%.

"Вже зараз ми розуміємо, що будівельна галузь зіткнеться з дефіцитом мінеральної вати, виробництвом якої займався чи не найбільший завод під Харковом. Його розбомблено, на жаль. Така ж проблема буде і з арматурою", – розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі групи компаній DIM.

З дефіцитом продукції металопрокату незабаром зіштовхнуться не лише українські, а й європейські девелопери, повідомив директор із продажу SAGA Development Герман Черніков. За його словами, також існує проблема з постачанням скла та віконних профілів, оскільки раніше їх імпортували з РФ та Білорусі.

"Поки що прокат є на складах, проте з огляду на руйнування металургійних заводів на сході України, найближчими місяцями проблему з металопрокатом відчують не лише українські, а й європейські девелопери", - вважає він.

Холдингова компанія "Київміськбуд" також підтверджує неможливість придбати метал, який раніше постачали вітчизняні заводи, – підприємства або розташовані на окупованих територіях, або їхню роботу зупинено через близькість воєнних дій.

"Багато компонентів тепер потрібно везти з-за кордону. Навіть для бюджетного житла, де частка імпортних матеріалів сягала іноді лише 20%, сьогодні може знадобитися завозити щонайменше 70-80% компонентів", – розповів агентству президент "Київміськбуду" Ігор Кушнір.

Водночас, ціни на будівельні матеріали українського виробництва вже зросли на 30-50%, зазначив девелопер.

Забудовники зазначають, що поки що можуть використовувати будматеріали, закуплені до війни, проте вже необхідно налагоджувати нові логістичні ланцюжки, щоб уникнути дефіциту деяких видів продукції.

"Зараз у постачальників є деякі складнощі з логістичними ланцюжками, проте українські підприємці дуже винахідливі та швидко винаходять шляхи вирішення цих питань", - наголошують у пресслужбі KAN Development.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА