10:58 06.06.2022

У Латвії двоє людей заразилися віспою мавп

2 хв читати
У Латвії двоє людей заразилися віспою мавп

У Латвії виявлено другий випадок зараження віспою мавп, повідомив у суботу латвійський Центр профілактики та контролю захворювань.

У центрі повідомили, що перший хворий заразився за кордоном. Це людина з вікової групи до 50 років, перебіг хвороби в неї легкий. "Наразі ми можемо стверджувати, що цей перший зареєстрований випадок не пов'язаний із зараженням у Латвії, зараження сталося за кордоном. Наша мета зараз – зупинити поширення хвороби", – заявив директор департаменту аналізу ризиків і профілактики інфекційних захворювань центру профілактики Юрій Перевощиков.

Він повідомив, що перший випадок віспи мавп у світі було виявлено на початку травня, він був пов'язаний із поїздкою інфікованого до Нігерії. Нині у світі зареєстровано понад 500 випадків віспи, близько 300 із них припадають на країни ЄС. При цьому в ЄС не зареєстровано жодного летального випадку внаслідок захворювання.

Перевощиков додав, що у разі зараження віспою мавп не планується такий домашній карантин, як під час пандемії COVID-19, тому що хвороба має повільний перебіг, інфекція не є особливо заразною і передається повітряно-крапельним шляхом під час тісного та тривалого контакту.

Головний інфекціоніст Ризької східної клінічної університетської лікарні Людмила Віксна назвала симптоми захворювання: підвищення температури тіла до 38-39 градусів, сильний головний біль, біль у спині, висип, який може виникати на долонях і стопах, збільшення лімфовузлів.

Водночас Перевощиков зазначив, що при віспі може розвинутися вторинна бактеріальна інфекція, оскільки хворі зазнають нестерпної сверблячки.

Віспа мавп - рідкісне вірусне інфекційне захворювання, поширене в Центральній і Західній Африці. Випадки віспи в людей було зареєстровано за межами Африки через міжнародні поїздки або ввезення тварин.

Експерти в галузі охорони здоров'я раніше зазначали, що вірус має низьку заразність і легкий перебіг, тому немає потреби проводити масову вакцинацію проти цієї хвороби в Латвії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА