21:28 30.05.2022

Єврокомісія за кілька тижнів може підключити Україну до програми LIVE з бюджетом EUR5,5 млрд

2 хв читати
Єврокомісія за кілька тижнів може підключити Україну до програми LIVE з бюджетом EUR5,5 млрд

Україна завершує консультації з Єврокомісією щодо її залучення до запущеної у 1992 році міжнародної екологічної програми LIVE з бюджетом на 2021-2027 роки понад EUR5,5 млрд, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

"Ми завершуємо консультації щодо приєднання України до LIVE, і я впевнений, що вже протягом кількох тижнів, може, місяця, ми запросимо єврокомісара з питань довкілля, світового океану та рибальства Віргініюса Сінкявічюса в Україну, щоб фіналізувати наші домовленості та приєднатися до сучасного фінансового. інструменту з бюджетом 5,5 млрд євро", – сказав Стрілець в ефірі загальнонаціонального телемарафону "UA разом" у понеділок.

Міністр зазначив, що на відкритті зеленого тижня Європи, що проходить зараз, Сінкявічюс закликав європейців уважно поставитися до питання залучення України до програми LIVE.

"Ставлення єврокомісара до України настільки тепле, що він ясно сказав, що ми маємо звернути увагу на відновлення України за програмою LIVE. Це дає мені впевненість, що ми незабаром отримуватимемо конкретні кошти на реалізацію конкретних проєктів", – описав ситуацію міністр.

Він додав, що Україна звернулася до відповідного департаменту Єврокомісії з проханням допомогти у якісній підготовці проєктів, які вона подаватиме.

Крім того, Стрілець уточнив, що в Україні такі проекти напрацьовують близько 200 спеціалістів робочої групи "Екологічна безпека" Національної ради з відновлення України за часів глави держави.

За його словами, реалізація проєктів у рамках програми LIVE може стати ефективним методом подолання наслідків воєнних дій РФ, зокрема, у напрямку відновлення довкілля, збереження біорізноманіття.

Він додав, що програма швидко фінансує інноваційні проєкти.

За даними міністра, в Україні через агресію РФ близько 20% площі всіх природоохоронних територій під загрозою знищення, а бойові дії охопили 12 національних парків та заповідників.

"Близько 3 тисяч гектарів лісів пошкоджено обстрілами, на території понад 500 тисяч га досі тривають бойові дії. Складна ситуація в Херсонській області, де вогнем пройдено понад 4 тисячі га лісів", – навів приклади Стрілець.

Він зазначив, що Україна робить усе, щоб порахувати всі збитки, завдані РФ, і виставити претензії "або у вигляді позовів до міжнародних судів, або в загальному кошику репарацій".

Як повідомлялося, раніше Стрілець зазначав, що Україна зафіксувала орієнтовно понад 100 випадків екоциду, спричиненого обстрілами та захопленням територій російськими військами.

За його словами, на базі Державної екологічної інспекції працює відповідний штаб, метою якого є фіксація таких злочинів, зокрема розрахунок збитків. Також Мінприроди готує оновлення запущеної до війни електронної платформи "Екосистема", в якій фіксуватимуться всі випадки пошкодження довкілля та відкриватимуть інформацію про попередні розміри збитків, щоб згодом створити спільну базу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА