18:25 20.05.2022

Інформація про пошкоджене агресором майно, що вноситься до реєстру, має бути підтверджена даними з реєстру прав на нерухомість - юрист

3 хв читати
Інформація про пошкоджене агресором майно, що вноситься до реєстру, має бути підтверджена даними з реєстру прав на нерухомість - юрист

Інформація про майно, пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних військовою агресією РФ, що вноситься до Державного реєстру, має бути підтверджена даними з Держреєстру прав на нерухоме майно, вважають юристи, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

Як повідомила юрист юрфірми "Правовий Альянс" Вікторія Ганжело, інформація про пошкодження або знищення нерухомого майна, що подається до Держреєстру, має містити повні відомості про нерухоме майно, зокрема дані про тип нерухомого майна, його загальну площу, адресу (місцезнаходження), форму власності та, за необхідності, відомості, чи є об'єкт об'єктом культурної спадщини.

"Такі відомості мають бути отримані або підтверджені даними з Держреєстру прав на нерухоме майно. Це і є одним з основних механізмів для запобігання представленню повідомлення про неіснуюче майно або майно, пошкоджене раніше", - пояснює Ганжело.

Юрист зазначила, що особа, яка подає до Держреєстру повідомлення про пошкоджене майно, вважається відповідальною за достовірність наданих у ньому даних. "Тому у разі навмисного подання недостовірних відомостей про пошкодження або знищення майна вона може бути притягнута до кримінальної відповідальності", - сказала вона.

Ганжело звернула увагу, що на сьогодні поки що триває підготовка до запуску цього реєстру, створення якого передбачено змінами до Порядку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних військовою агресією РФ.

Ці зміни набудуть чинності 26 травня 2022 року. Після цього фізособа, її спадкоємці, уповноважені особи юрособи або її правонаступників зможуть подати інформацію до Реєстру.

Наразі також триває підготовка правової бази для отримання компенсації за пошкоджене агресором майно. Зокрема, згідно із законопроєктом №7198, який готується до другого читання, подані до реєстру фізособами інформаційні повідомлення про пошкодження або знищення майна прирівнюватимуться до заяв про надання компенсації за пошкоджені та знищені об'єкти нерухомого майна.

Надалі механізм отримання компенсації за таке майно буде врегульовано у законі та ухвалених на його основі підзаконних актах, а сам порядок функціонування реєстру буде затверджено постановою уряду після ухвалення законопроєкту №7198.

"Планується, що у зазначених підзаконних нормативно-правових актах будуть визначені вузькі процедурні питання, пов'язані з отриманням компенсації за знищене або пошкоджене майно. Поки що це можуть бути лише здогадки", - резюмувала Ганжело.

У свою чергу радник юридичної фірми Asters Анжеліка Лівіцька, коментуючи механізми запобігання представленню даних про неіснуюче майно або майно, яке було пошкоджено раніше, раніше зазначила, що надана інформація перевірятиметься. До того ж, за словами юриста, процедура фіксації збитків, оформлення необхідного пакета документів та кількість залучених третіх осіб фактично виключає таку можливість.

"Додатково перед поданням повідомлення до Реєстру центри надання адміністративних послуг та нотаріуси перевіряють інформацію через портал "Дія". Це фактично не дасть змоги вчинити неправомірні дії - внести інформацію про неіснуюче майно або майно, яке було пошкоджено раніше", - сказала вона.

При цьому Лівіцька зазначила, що дії після відновлення/реконструкції пошкодженого об'єкта залежатимуть від того, яким буде зафіксовано пошкодження об'єкта.

"Якщо він потребує повного демонтажу, буде одна юридична й технічна покрокова процедура, якщо це буде лише частковий демонтаж - інша", - сказала вона.

За словами Лівицької, подавати інформацію для виключення об'єкта з реєстру не потрібно, оскільки власники пошкодженого майна можуть після подання відповідного повідомлення/заяви для компенсації провести реконструкцію власним коштом, не чекаючи на отримання компенсації.

Власник може продати або передати права на об'єкт, внесений до реєстру пошкодженого майна, однак йому потрібно буде врегулювати питання отримання компенсації за завдані збитки - чи це буде новий, чи попередній власник, уточнила вона.

"Внесення інформації до цього реєстру здійснюється саме для обліку та загального підрахунку збитків для подальшого отримання справедливої компенсації всім постраждалим", - наголосила Лівіцька.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА