10:59 18.05.2022

Уже є випадки втрати архівних документів унаслідок повномасштабного вторгнення Росії – глава Укрдержархіву Хромов

2 хв читати
Уже є випадки втрати архівних документів унаслідок повномасштабного вторгнення Росії – глава Укрдержархіву Хромов

Глава Державної архівної служби України Анатолій Хромов заявляє, що вже є випадки втрати архівних документів унаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

"Так, у нас є випадки втрати документів. Наприклад, згорів архівний підрозділ у Чернігівському управлінні Служби безпеки України, який зберігав, окрім поточних документів служби, ще й документи радянських спецслужб, що мають історичне значення. Зокрема, щодо репресій стосовно українців, політики Великого терору, боротьби з дисидентами тощо. Там понад 12 тис. архівно-кримінальних справ та інших архівних документів, які, найімовірніше, були знищені. Чи було щось врятовано, ми поки що не знаємо", - сказав Хромов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами глави Укрдержархіву, інші випадки потрібно перевіряти, бо вони, як правило, або в сірій зоні, або на непідконтрольній території.

"Зокрема, мені повідомляли колеги-архівісти, що трудовий архів, це не документи національного архівного фонду, але важливі для соціального забезпечення громадян, у селищі Велика Олександрівка Херсонської області теж був знищений під час боїв. Але так це чи не так, не відомо. Туди має спершу зайти українська армія, встановити сталий контроль над територіями, а вже потім зможуть зайти архівісти і скласти акт про втрати", - розповів він.

Хромов поскаржився, що в цих архівах майже не було фонду користування у цифровій формі, щоб потім можна було відновити інформацію.

Отже, за словами чиновника, втрата документів архіву Управління СБУ на Чернігівщині може призвести до ускладнення процесу реабілітації жертв політичних репресій, а втрата документів трудового архіву на Херсонщині – до неможливості підтвердження стажу для тих жителів району, які втратили трудову книжку.

"Архів СБУ і трудовий архів не зовсім вертикаль Державної архівної служби, але мені болить за всі архіви. Щодо безпосередньо наших, то у нас є дев'ять центральних архівів: сім у Києві, один у Львові й один у Харкові. Останній мав зовнішні пошкодження будівлі, але станом на зараз ситуація там контрольована, і з архівами все нормально", - підсумував Хромов.

Як повідомлялося, глава Укрдержархіву Хромов вважає, що держава у 2022 році зробила більше, ніж у 2014 році, для збереження архівів під час агресії.

Також Хромов заявляв, що під тимчасовою окупацією перебувають 1-2% українських архівних документів, але таємні архівні документи архівісти знищили в перший день повномасштабної війни, щоб уникнути захоплення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА