11:32 03.05.2022

Нардепи пропонують не надавати українське громадянство особам, які заперечують військову агресію РФ проти України

2 хв читати
Нардепи пропонують не надавати українське громадянство особам, які заперечують військову агресію РФ проти України

Народні депутати пропонують не надавати українське громадянство людям, які заперечують військову агресію Російської Федерації проти України.

Відповідний законопроєкт №7339 про внесення змін до закону "Про громадянство України" щодо особливостей набуття та втрати громадянства України окремими категоріями осіб зареєстровано у Верховній Раді в понеділок, повідомляє сайт парламенту.

Автори законопроєкту пропонують не надавати українське громадянство особі та її близьким (чоловіку, батьку, матері, вітчиму, мачусі, сину, дочці, пасинку, падчерці, рідним брату й сестрі), яка заперечувала збройну агресію проти України державою, визнаною державою-агресором (Російська Федерація – ІФ), або поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території.

Законопроєкт передбачає, що українське громадянство не надаватиметься особам, котрі глорифікували державу, яка визнана в Україні агресором або перебуває у збройному конфлікті (війні) з Україною, або сприяла (сприяє) вчиненню збройної (військової) агресії проти України, а також військові формування, політичних діячів держав, які підтримують вчинення збройної агресії проти України.

До категорії осіб, яким не можна буде надати українське громадянство, належать люди, котрі перебували або перебувають на посадах в органах, установах держав, що підтримують збройну агресію проти України, відповідальних за державну безпеку або безпеку найвищого керівництва цих держав, брали участь у миротворчих місіях, діяльності збройних, військових, воєнізованих, парамілітарних чи інших силових формуваннях зазначених держав.

Пропонується не надавати українське громадянство тим, хто публічно закликав до насильницької зміни конституційного ладу та цілісності України, розпалювання національної ворожнечі, пропаганди війни, тероризму, екстремізму, сепаратизму, підтримки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і їхньої символіки.

Нардепи пропонують не надавати українське громадянство особам, до яких застосовуються санкції згідно з законом України "Про санкції".

"Не прийматимуть у громадянство України особу, яка вчинила злочин проти миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку, чинила геноцид або створює загрозу національним інтересам, національній безпеці, охороні громадського порядку, суверенітету та територіальній цілісності України, захисту прав і свобод людини, їх повноцінному здійсненню", - наголошується в пояснювальній записці.

Відповідно до законопроєкту, підставами для втрати українського громадянства, зокрема, будуть встановлення факту участі у збройній агресії проти України збройних сил держави-агресора станом на 20 лютого 2014 року та після 20 лютого 2014 року, або держави, що перебуває у збройному конфлікті (війні) з Україною, сприяло (сприяє) вчиненню збройної (військової) агресії проти України.

Серед підстав для втрати українського громадянства - рішення суду в Україні за скоєння злочину проти засад національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або за скоєння терористичного акту, публічні заклики до терористичного акту, створення терористичної групи чи терористичної організації, сприяння скоєнню теракту, а також фінансування тероризму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА