12:42 01.05.2022

СБУ знешкодила російську ДРГ, яка планувала влаштувати теракт

2 хв читати
СБУ знешкодила російську ДРГ, яка планувала влаштувати теракт

Служба безпеки України знешкодила групу російських диверсантів, яка планувала влаштувати теракт і збити пасажирський літак у РФ або Білорусі, повідомляє пресслужба СБУ в неділю.

"СБУ провела багатоетапну спецоперацію, під час якої нейтралізувала глибоко законспіровану диверсійно-розвідувальну групу ворога. Агенти Генштабу Збройних сил Росії готували теракт - планували збити пасажирський літак над територією Росії або Білорусі", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що в атаці на повітряне судно окупанти мали намір безпідставно звинуватити Україну і міжнародних партнерів. Для здійснення провокації зловмисники хотіли обстріляти цивільний борт з переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) Stinger.

"Щоб викрасти і приховано вивезти за кордон іноземне ПЗРК, представники спецслужб країни-агресора дали відповідне завдання своїй агентурній групі", - наголошується в спецслужбі.

Там зазначають, що до складу ворожої ДРГ входило дві людини з подвійним громадянством і завербований ними спільник. Їх діяльність координував росіянин Олександр Тютєрєв, який є кадровим співробітником Головного управління Генштабу Збройних сил Росії і має позивний "морпіх". Встановлено, що раніше він брав участь в організації серії терактів в Одеській області, за що перебувають у розшуку.

"За його завданням, ворожі агенти намагалися встановлювати зв'язки з представниками ЗСУ під виглядом патріотично налаштованих волонтерів. Для формування "довірчих" відносин вони передали українським військовим достовірну інформацію про позиції та переміщення окупаційних підрозділів так званих "кадирівців". Надалі російська агентура планувала використовувати напрацьовані контакти для незаконного отримання іноземного ПЗРК і його передачі країні-агресору", - повідомляють в СБУ.

У спецслужбі додають, що під час спецоперації співробітники СБУ затримали всіх учасників диверсійно-розвідувальної групи окупантів. Уточнюється, що наразі тривають слідчо-оперативні дії щодо встановлення всіх обставин викритого злочину та притягнення до відповідальності його організаторів

"Одночасно з викриттям зазначених злочинних планів СБУ викрила факти, що засвідчують істотний рівень деградації розвідслужб РФ. Серед іншого вдалося встановити, що "морпіх" брехав своєму керівництву про успіхи в Україні і давав підконтрольній йому ДРГ завдання фальсифікації теракту в тилу України. Зокрема, вони готували постановні фото- і відеоматеріали про нібито "напад на блокпост сил ТРО", - підсумували в СБУ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА