18:38 30.04.2022

Ткаченко про демонтаж пам'ятників російським діячам: Якщо ми толерантна європейська країна, то маємо діяти за законом

2 хв читати
Ткаченко про демонтаж пам'ятників російським діячам: Якщо ми толерантна європейська країна, то маємо діяти за законом

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що під час демонтажу пам'ятників російським діячам необхідно діяти законним способом.

"Коли трощать – незрозуміло, це не пам'ятники Леніну", - сказав Ткаченко в ефірі національного телемарафону в суботу вдень, коментуючи ситуацію, що у деяких громадах пам'ятники російським діячам культури демонтують та передають у музеї, а в деяких зносять і трощать.

Міністр зазначив, що різні пам'ятники мають різний статус, і відомство опублікувало роз'яснення щодо того, як у кожному окремому випадку громада може діяти.

"Ми закликаємо до обережності. Я розумію бажання виплеснути свій гнів на деякі пам'ятники, але якщо ми толерантна європейська країна, то ми маємо діяти в законний спосіб", - наголосив він.

У свою чергу пізніше голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович також в ефірі національного телемарафону заявив, що не можна підходити до демонтажу всього російського "по-більшовицьки".

"Коли більшовики прийшли до влади, вони навіть утвердили план монументальної пропаганди. Він означав, процитую: "Нехай народні маси знесуть всіх тих бовванів ворожої минулої влади і на їхньому місці ми побудуємо…". Такий хаотичний, нестримний, варварський дух, який випустила більшовицька влада, він спрацював: він зніс усе, що стосувалося царської Росії. Але не минуло й ста років, як цей дух зніс радянську владу. Нам важливо знести, обережно демонтувати всі ці пам'ятники і поставити їх у музей, щоб діти та онуки бачили, що ось так працює пропаганда, так Радянський Союз діяв", - сказав він.

Дробович зазначив, що і сама історія демонтажу всіх таких пам'яток також у майбутньому буде розказана, як приклад того, що українці – цивілізований народ.

Як повідомлялося, 27 квітня Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) та Український інститут національної пам'яті (УІНП) розробили рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією та культурою Росії та СРСР.

Крім того, Мінкультури має намір провести дискусії з культурологами, мистецтвознавцями та істориками щодо започаткованого процесу дерусифікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА