19:24 21.04.2022

ВР має намір спростити ввезення в Україну добрив, тварин, отримання фітосанітарних сертифікатів - нардеп

3 хв читати
ВР має намір спростити ввезення в Україну добрив, тварин, отримання фітосанітарних сертифікатів - нардеп

Верховна Рада на час дії воєнного стану має намір спростити експорт, імпорт та транзит в Україну сільськогосподарської продукції, розширити доступ аграріїв до добрив та генетичного матеріалу с/г тварин, а також підтримати українську галузь органічного виробництва.

Відповідний законопроєкт №7264 щодо безперебійного виробництва та постачання с/г продукції під час воєнного стану прийнято за основу 293 голосами народних депутатів (за необхідних 226), повідомив нардеп Ярослав Железняк (фракція "Голос") у своєму телеграм-каналі в четвер.

"Завдання держави – максимально спростити ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшити бюрократичне навантаження і на бізнес, і на органи державної влади. Це стосується, зокрема, державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів, що надзвичайно важливо під час проведення весняних посівних робіт 2022 року. Також важливо підтримати нішеві галузі сільського господарства та органічне виробництво", - зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Документ пропонує скасувати до кінця воєнного стану та на 90 днів після його скасування держреєстрацію агрохімікатів, які ввозять в Україну, серед яких деякі види азотних добрив, нітрати амонію, аміак у водному розчині, тіосульфати, фосфати калію, кальцію та алюмінію, борати, хелат цинку та низка інших мінеральних добрив.

Крім спрощеного ввезення таких видів добрив, у законопроєкті пропонується скасувати державну реєстрацію під час їх виробництва, торгівлі, застосування та рекламування.

Законопроєкт №7264 також пропонує до 1 липня 2024 року дозволити виробникам органічної продукції використовувати маркування "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік", навіть якщо вони не є операторами органічної продукції відповідно до закону 2496-VIII про обіг органічної продукції.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, така ініціатива дає змогу українським виробникам органічної продукції, які здійснювали виробництво за стандартами ЄС, але не відповідали статусу оператора органічної продукції за українськими стандартами, перейти на українські стандарти виробництва без перехідного періоду. Також це дає можливість претендувати на отримання державної підтримки.

Законопроєкт розширює перелік суб'єктів, які можуть відбирати зразки та проводити фітосанітарну експертизу, зокрема запроваджує до кінця воєнного стану та на 90 після його скасування спрощений порядок залучення до експертизи працівників приватних лабораторій, а також уповноважує для проведення таких перевірок агрономів-інспекторів для проведення аудиту із сертифікації.

Крім того, законопроєкт пропонує дозволити імпорт в Україну вантажів з живими тваринами, що переміщуються транзитом через країни, в яких мають місце випадки хвороб із переліку Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ). За даними авторів законопроєкту, це дасть змогу українській тваринницькій галузі отримати доступ до сучасного племінного генетичного матеріалу з країн ЄС та розширить різноманітність племінного матеріалу с/г тварин в Україні.

Як повідомлялося, законопроєкт №7264 зареєстровано у парламенті 8 квітня. Його авторами є груупа нардепів, серед яких Іван Чайківський та Петро Юрчишин (обидва - депутатська фракція "За майбутнє").

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ударів по Одеській області ймовірно ракетами Х-59, поранено 5 осіб, серед них дитина - Сили оборони півдня

Окупанти протягом дня обстрілювали Нікопольський район, є руйнування - Дніпропетровська ОВА

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА