08:20 18.04.2022

Іран переніс у безпечне місце виробництво центрифуг зі збагачення урану

2 хв читати
Іран переніс у безпечне місце виробництво центрифуг зі збагачення урану

Іран перевів у більш надійне місце виробництво центрифуг зі збагачення урану приблизно через рік після акту саботажу на об'єкті в Караджі, заявив представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді.

"Із урахуванням важливості машин (з виробництва - ІФ) центрифуг ми відправили їх у безпечніше місце, вони тепер працюють", - наводить його слова агентство "Таснім".

"Після терористичної операції проти комплексу в Караджі нам довелося посилити заходи безпеки. Ми прибрали значну частину машин, а ті, що залишилися, перевели в Натанз та Ісфахан", - зазначив він.

Він також заявив, що МАГАТЕ не отримає доступу до даних із камер відеоспостереження, встановлених на новому підприємстві в Натанзі, поки Іран та інші країни в рамках віденських переговорів не досягнуть угоди щодо іранської ядерної програми.

Минулого червня на об'єкті в Караджі стався вибух. Пізніше Тегеран обвинуватив Ізраїль у причетності до цього інциденту.

Іран та "шістка" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН та Німеччина) уклали Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми у 2015 році. Він передбачав обмеження Тегераном ядерної програми в обмін на відмову від міжнародних та односторонніх антиіранських санкцій.

Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов із СВПД та відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди. За президента Джо Байдена США висловили готовність відновити дію СВПД. Із квітня 2021 року Іран та низка світових держав ведуть у Відні переговори з метою відновлення цієї угоди.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА