11:42 14.04.2022

МЗС України: Відмова РФ співпрацювати з експертами Московського механізму ОБСЄ - це визнання відповідальності за злочини в Україні

2 хв читати
МЗС України: Відмова РФ співпрацювати з експертами Московського механізму ОБСЄ - це визнання відповідальності за злочини в Україні

Міністерство закордонних справ України вітає публікацію Звіту місії експертів Московського механізму ОБСЄ про порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, здійснених Російською Федерацією та її збройними силами під час загарбницької війни проти України.

"Ми беремо до уваги той факт, що Російська Федерація відмовилася співпрацювати з Місією експертів, і розглядаємо це як чітке свідчення визнання повної відповідальності Росії за розв’язану нею загарбницьку війну проти України та її наслідки", - зазначається в коментарі, оприлюдненому пресслужбою міністерства.

У МЗС України також наголосили, що розглядають звіт як важливий внесок у зусилля міжнародної спільноти щодо забезпечення притягнення до відповідальності всіх замовників і виконавців злочинів російської загарбницької війни проти України, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших порушень міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Звіт майже на 100 сторінках містить вагомі докази величезної кількості звірств, скоєних Росією в Україні. Як результат, зазначається, що "Місія виявила чіткі закономірності порушень МГП російськими збройними силами з багатьох досліджуваних питань. Особливо це стосується ведення ними бойових дій. Неможливо, щоб стільки мирних жителів було вбито і поранено та багато цивільних об’єктів, зокрема будинки, лікарні, культурна власність, школи, багатоповерхові житлові будинки, адміністративні будівлі, пенітенціарні установи, відділки поліції, водопровідні станції та системи електропостачання були пошкоджені або знищені, якби Росія виконувала свої зобов'язання з МГП щодо відмінності, пропорційності та запобіжних заходів ведення бойових дій в Україні. Кричущим прикладом порушень є ведення облоги Маріуполя".

"Висновки звіту чітко свідчать, що вчинені Росією порушення мають такий масштаб, якого міжнародна спільнота не бачила в Європі десятиліттями, та що необхідні термінові дії, щоб зупинити державу-агресора. Принципово важливо, що у звіті визнається факт окупації Російською Федерацією окремих районів Донецької та Луганської областей України з 2014 року", - зазначили в міністерстві.

МЗС України звертає увагу на висновок місії про необхідність серйозного міжнародного розслідування на місці розстрілів великої кількості мирного населення під час окупації Росією селищ поблизу Києва, зокрема Бучі, що вказує на воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені російськими військами.

Задокументовану у звіті інформацію можуть використовувати національні, регіональні або міжнародні суди або трибунали, які повинні мати в майбутньому відповідну юрисдикцію щодо воєнних злочинів РФ та її нинішнього керівництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА