06:49 10.04.2022

10 квітня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
10 квітня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 46 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 46 RUSSIAN AGRESSION

Сьогодні, 10 квітня, православні християни вшановують пам'ять святого Іларіона Нового, а у світі відзначають Міжнародний день руху опору та День братів і сестер.

Міжнародний день руху опору

Відзначається щороку 10 квітня та присвячений усім, хто протидіяв фашистам під час Другої світової війни (1939-1945) на теренах, окупованих військами Третього рейху.

Рух опору був організований за участю жителів окупованих територій, що протистояли німецьким військам, та відрізнявся різноманіттям форм боротьби проти окупантів.

Найпоширенішими були: антифашистська агітація і пропаганда, видання підпільної літератури, страйки, диверсії та саботаж на транспорті й на підприємствах, що випускали продукцію для окупантів, збройні напади для знищення зрадників та представників окупаційної адміністрації, збір розвідувальних даних для армій антифашистської коаліції, партизанський рух. Вищою формою руху опору було всенародне збройне повстання.

У кожній окремій країні рух опору був глибоко національним за своїм характером, але, водночас, це був міжнародний рух, оскільки мав спільну для всіх народів, що борються, мету – розгром сил фашизму, звільнення від загарбників територій окупованих країн.

День братів і сестер

10 квітня у світі відзначається родинне свято – День братів і сестер. У США він має назву Національний день братів і сестер. Свято покликане продовжити славну традицію вшанування сімейних та родинних зв'язків, зміцнює відносини між близькими людьми, якими і є один до одного брати та сестри.

День пам'яті святого Іларіона Нового, ігумена Пеликитського

Іларіон жив у VIII столітті. Ще в юності вирішив присвятити своє життя Господньому служінню. Провів у затворництві багато років. За праведність і безгрішність Церква винагородила Іларіона саном священика, а пізніше призначила настоятелем Пеликитської обителі неподалік протоки Дарданелли.

Він володів здатністю чудотворення, прозорливості, зцілення та вигнання бісів. Силою своєї віри Іларіон закликав дощ, відганяв від посівів шкідників, наповнював тенета рибою та лікував біснуватих.

У 754 році на монастир напав полководець Лаханодракон, який переслідував іконошанувальників. Він увірвався в обитель у Великий четвер і вчинив погром у церкві: перервав літургію та перекинув на землю хліб та вино. 42 ченців закували в ланцюги і відправили на страту до Ефеса. Решта, серед яких був і настоятель Іларіон, зазнали жорстоких мук. Божих людей били, їм ламали кістки, палили бороди, заливали обличчя смолою. Іларіон не пережив катувань. Після себе він залишив духовну спадщину – настанови про духовне життя.

На Іларіона за традицією чистять штучні водоймища, які вже звільнилися до цього часу від льоду. Щоб водяний не потягнув на дно, потрібно обов'язково перехреститися.

Ще цього дня:

1912 - Британський лайнер "Титанік" вийшов із Саутгемптонського порту у своє перше та останнє плавання;

1937 - Створена канадська авіакомпанія Air Canada (до 1964 - Trans-Canada Airlines);

1938 - На плебісциті в Австрії 99,7% населення проголосувало за об'єднання з Німеччиною;

1941 - У окупованому німецькими військами Загребі проголошено Незалежну державу Хорватія;

1988 - Після 10-річного будівництва відкрито 9-кілометровий міст Сето, що сполучає японські острови Хонсю та Сікоку;

1992 - У Запоріжжі відкрито перший фестиваль мистецтв "Козацькому роду нема переводу";

2019 - Уперше в історії вчені зробили фото надмасивної чорної діри в центрі галактики Messier 87.

Іменини: Василь, Іван, Іларіон, Ілля, Микола, Сава, Степан, Ян.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступник прем'єра Словаччини вірить, що життя Фіцо більше не перебуває під загрозою

ВИБУХИ У ХАРЬКОВІ – МЕР МІСТА

Португалія візьме участь у Саміті миру в Швейцарії

Окупанти за добу завдали 2 ракетних і 48 авіаударів по Україні - Генштаб ЗСУ

За добу відбулося 140 бойових зіткнень, втрати окупантів склали близько 890 осіб - Генштаб ЗСУ

Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську, ворог зазнав значних втрат - Генштаб ЗСУ

Унаслідок обстрілу Степногірська Запорізької області постраждали 3 людини - голова ОВА

Нам потрібна максимальна присутність на Саміті миру лідерів Заходу й Глобального Півдня - зустріч Єрмака з президентами Євроради та Єврокомісії

Війська РФ за минулий день здійснили 37 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина загинула, одна поранена

Блінкен не виключає можливості зустрічі Зеленського і Байдена протягом наступних тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА