13:47 03.04.2022

РФ вивела через Чорнобиль приблизно 10 тисяч одиниць техніки, ризик її радіаційного зараження високий - глава ДАЗВ

3 хв читати
РФ вивела через Чорнобиль приблизно 10 тисяч одиниць техніки, ризик її радіаційного зараження високий - глава ДАЗВ

Під час відходу від Києва російські війська через Чорнобиль вивели приблизно 10 тисяч одиниць важкої техніки, вона, як і військові, могла бути радіаційно заражена під час руху небезпечною територією, повідомив глава Державного агентства з управління Зоною відчуження Євген Крамаренко.

"За підрахунками працівників ЧАЕС, за 5 днів, що передували остаточному відходу російських військ із зони відчуження (31 березня – ЕР), через Чорнобиль пройшло приблизно 10 тисяч одиниць техніки, це танки, колісна техніка, заправники, інженерна техніка, зокрема з-під Києва. Звісно, вони могли заразитися ще тоді, коли рухалися в бік України, так і тепер, коли прямували в Білорусь. І винесли радіонукліди", - пояснив Крамаренко під час брифінгу в медіа-центрі у Львові в неділю.

Він наголосив, що ніякий радіаційний контроль техніки і персоналу не здійснювався, окупанти не користувалися дозиметричними пунктами, встановленими в зоні відчуження, а самі рухалися не тільки дорогами, а й ґрунтом, піднімаючи радіоактивний пил.

Крамаренко також розповів, що в перші дні війни через Чорнобиль щодня заходило 500-600 одиниць важкої техніки окупантів.

За його словами, на самій станції, де загарбники облаштували головний штаб, під час окупації перебували близько 50 одиниць техніки і 1000 солдатів, в Чорнобилі, де була комендатура, налічувалося до 500 осіб.

"Скільки їх було по лісах в цих окопах, ми не знаємо. Але вони обкопувалися не тільки в Рудому лісі, а й по всьому периметру зони, також біля річок. Окопи рили під танки, під гармати, для снайперів. Таке враження, що надовго збиралися там залишатися", – описав ситуацію глава ДАЗВ, додавши, що точна площа окопів поки що невідома.

Водночас він зазначив, що з 1986 року основний шар радіонуклідів, який тоді ліг на грунт, вже на 30-40 см спустився під землю, а будь-які земляні роботи порушують природний бар'єр, яким грунт і є.

"Солдати самі додатково опромінювалися і забрали з собою частинки цього грунту, тому можуть опромінювати інших", – попередив Крамаренко.

"Окопів багато, в різних місцях. Поки що ми розуміємо, що найнебезпечніше місце – це Рудий ліс. За 24 години перебування там, якщо не рухатися, людина отримає річну дозу опромінення. Якщо збільшує свою активність і порушує верхній шар грунту, то це в рази збільшується. Про стан тих солдатів зараз, не знаю, вони поїхали в Білорусь. Це питання до тих лікарів", - зазначив Крамаренко.

При цьому він зауважив, що здивували зразки дозиметрів, що опинилися в українських фахівців, з якими були російські солдати.

"Це якісь квадратики незрозумілі. Експерти кажуть, це моделі 50-60 років, вони навіть не працюють за терміном давності. Суто психологічне заспокоєння, мабуть, було для них. Це нерозумно на сто відсотків, їх ніхто не готував до перебування в зоні", – резюмував глава ГАЗО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА